Reportage van Willy Nieling - 's Heerenberg

26-02-2016 13:45

Willy Nieling - 's Heerenberg


"De Generaal Sprint Kampioen van de CC Montferland"

De Liefhebber

De 69 jarige Willy Nieling is een bekende persoonlijkheid in gehele kring 3 van de afdeling 9 maar inmiddels is hij ook daarbuiten al opgevallen door zijn geweldige prestaties. Willy is een echte verenigingsman die daar ook heel veel voor over heeft. Hij is dan ook Patrick Helmink zeer dankbaar voor de hulp die hij van hem heeft gekregen bij zijn overgang 2 jaar geleden naar de Braamtse vereniging Ons Genoegen. Willy hoopt bij deze zeer gezellige vereniging nog jaren te mogen melken tussen zijn echte duivenvrienden. Willy is ook een melker die in de winterperiode heel veel tentoonstellingen bezoekt gewoon omdat het zo gezellig is. Ik ken Willy persoonlijk ook al heel wat jaartjes via zijn leermeester in de duivensport Berth Knaven die hem de laatste jaren de fijne kneepjes heeft bij gebracht. Als Willy bij ons in de club de TT bezoekt hoef je er niet van op te kijken dat hij binnen komt met een grote schaal verse haring voor alle aanwezigen. Kortom, een geweldige liefhebber en bovenal een pracht mens die altijd voor iedereen klaar staat en van gezelligheid houdt.

Hokken

Willy heeft de beschikking over een tuinhok van omstreeks 6 meter voor zijn 26 weduwmannen en hij heeft een klein hokje van ongeveer 2,5 meter voor zijn 35 jonge duiven. Voor het jonge duivenhok heeft Willy een ren gemonteerd zodat ze veelvuldig buiten kunnen zitten want frisse lucht is heel belangrijk bij de jonge duiven. Buiten de twee tuinhokken heeft Willy de beschikking over een kweekhok die boven zijn grote schuur gemaakt is. Hier zijn drie kleine afdelingen gecreëerd waar 10 kweekkoppels in alle rust voor nieuwe toppertjes kunnen zorgen. Willy is wel voornemens om de komende jaren zijn duivenbestand wat in te gaan krimpen want naarmate hij ouder wordt kan hij toch merken dat het allemaal niet meer zo soepel gaat. Het plan is om nog hooguit 5 kweekkoppels aan te gaan houden. De kweekduiven kunnen allemaal naar buiten in een klein rennetje waar ze tevens ook in bad kunnen.

Foto's boven;  het tuinhok voor de weduwnaars en het hokje voor de jonge duiven en op de foto's daaronder het zolderhok voor de kweekduiven.


Systeem

Zoals ik eerder al aangaf volgt Willy het systeem dat hij van zijn grote vriend en leermeester Berth Knaven heeft geleerd en dat is eigenlijk heel simpel, volle bak Garvo 5595 en daarnaast pinda's, kaas, snoep en heel veel grit. Het grote geheim bij Willy zit hem in de "Smakkes"dat Willy zelf maakt en aan zijn duiven voert. De precieze samenstelling wil Willy nog niet prijs geven maar hij geeft wel aan dat er o.a. kaasbroodjes, kornbroodjes en andere verschillende soorten inzitten. Hij maalt dit alles tot een kruimige samenstelling wat hij dan aan zijn duiven verstrekt. Dit maakt hij inmiddels voor meerdere liefhebbers in de regio. Willy vliegt alleen met de doffers, het traditionele weduwschap dus maar Willy toont nooit voor de inkorving omdat hij zijn duiven rustig wil inkorven zodat er geen energieverlies ontstaat in de mand. De duiven trainen 2x per dag een uur zonder vlag. Bij thuiskomst krijgen de duiven voldoende goed voer, dus geen lichte mengeling en krijgen ze nog meer roodsteen en grit want dat is volgens Willy een heel belangrijk element. Daarnaast krijgen ze bij thuiskomst en de dag erna Recover  van de pigeon academy over het voer voor een spoedig herstel na de vlucht. Dit product gebruikt Berth ook al jaren en is een product dat deze heren niet meer willen missen. Op het medische vlak wordt er wanneer niet nodig ook helemaal niets gedaan. De duiven krijgen alleen een geelkuurtje als ze voor het seizoen op eieren liggen en daarna de rest van het jaar niets meer. Uiteraard worden de duiven wel geënt tegen PMV. De duiven van Willy gaan wekelijks in bad en dat doen ze dan meestal in zijn tuinfontein zoals u op de foto hieronder kunt zien. Ideaal volgens Willy want het water wordt constant ververst. Willy kan van deze momenten enorm genieten net zoals hij zaterdags op zijn duiven staat te wachten met zijn vaste supporters Theo Litjes en zijn vrouw Mientje die hem ook altijd bijstaat in de duivensport.

Foto; De duiven baden heerlijk in de fontein.


Kweek

Willy kweekt jaarlijks voor eigen gebruik hooguit 35 jongen die het dan moeten gaan doen. Als jaarling moeten ze toch minimaal 8 a 9 prijzen vliegen anders verdwijnen ze naar de keuken zoals Willy dat noemt. Streng selecteren is voor Willy heel belangrijk en noodzakelijk als je aan de top wilt komen en blijven. De kwekers worden meestal op 1 februari gekoppeld bij Willy volgens het goed x goed systeem. Aan ogentheorie doet Willy niet, sterker nog, hij kijkt nooit naar de ogen. Volgens Willy is het belangrijk dat ze ermee kunnen zien en voor de rest gelooft hij er niet in.

Foto's; kijkje in de hokken van Willy, de onderste twee foto's zijn van het kweekhok dat zich boven de schuur bevind.


Enkele hoogtepunten in 2015

 • 1e kampioen midfond
 • 1e kampioen dagfond
 • 1e kampioen natoer
 • 2e kampioen vitesse
 • 3e kampioen jong
 • 1e, 2e, 3e asduif snelheid
 • 1e asduif vitesse
 • 1e asduif dagfond
 • 1e asduif natoer
 • 1e asduif totaal
 • 3e asduif jong
 • 4e asduif midfond
 • Hoogtepunt was toch wel het behalen van 1e generaalkampioenschap sprint in de CC Montferland tegen ongeveer 150 leden.

Jonge duiven

Willy kweekt jaarlijks 35 jongen voor eigen gebruik en die gaan van het begin tot het eind mee met de jonge duivenvluchten zodat ze zoveel mogelijk ervaring op doen. De jongen worden verduisterd en na 21 juni worden ze bijgelicht tot en met de laatste vlucht. Verder worden de jongen net zo verzorgd als de oude duiven, dus het volle bak systeem wordt ook hier gebruikt. De jongen worden 1x per dag uitgelaten en worden gewoon van het schapje gespeeld. Willy laat de jongen niet op een nestje komen in hun geboortejaar dus eieren worden direct verwijderd. Om te zorgen dat de jongen direct op de klep vallen als ze van de vlucht komen heeft Willy 2 kleine potjes met vers water op de klep klaar staan zodat ze daar direct kunnen drinken en dit werkt volgens Willy bijzonder goed. Aan het eind van het seizoen wordt bekeken wie het best hebben gevlogen en daar wordt dan al weer op geselecteerd. Streng maar rechtvaardig zegt Willy!

Duiven

De duiven waar Willy zo succesvol mee is komen van Berth Knaven, Comb. Stevens en Marc Huntink. Sinds 2015 zijn er ook duiven van Ben Pieper het hok komen versterken. Zoals u ziet weet Willy wel waar hij ze moet gaan halen en is het niet verwonderlijk dat hij altijd voor de eerste prijs mee strijd. Afgelopen seizoen won hij maar liefst 9x de eerste prijs in zijn vereniging Pv Ons Genoegen in Braamt. Ook in de jaren dat Willy lid was in 's Heerenberg waren hij en Theo te Booij de te kloppen mannen in 's Heerenberg en omstreken. Voor de overnachtfond heeft Willy ook nog enkele duiven zitten van zijn oude soort die afkomstig zijn van niemand minder dan Pieter Guelen uit Wijchen en dat Willy ook op deze discipline uit de voeten kan blijkt ook wel uit zijn uitslagen op de overnacht. Zo won hij bv in 2012 nog een 1e NPO van Aurillac tegen 2720 duiven, zie foto hieronder.

Tot slot

Ik wil Willy hartelijk danken voor zijn gastvrije ontvangst afgelopen donderdag bij hem thuis. Ik heb werkelijk sublieme duiven in mn handen gehad en ik kan u nu al vertellen dat de liefhebbers hier in de buurt hun borst alweer nat kunnen gaan maken want ze straalden mij tegemoet. Prachtig om te zien hoe gedreven Willy en zijn vrouw Mientje zijn en hopelijk kunnen ze nog jaren samen van hun gevleugelde vrienden blijven genieten. Heel veel succes en veel gezondheid voor het aankomende seizoen!

Onder deze reportage kunt u de foto's nog eens afzonderlijk bekijken.

Sportgroeten Ray Jonker