Modern Weduwschap met Duivinnen door Bob Berendsen

13-04-2016 11:33

Steeds meer liefhebbers komen tot de ontdekking dat de dames van het zogenaamde "zwakkere geslacht" tot grote prestaties in staat zijn. Vooral op de midfond en dagfond doen de dames in geen geval onder voor hun beter gewaande wederhelft, de doffers. Ze houden het zelfs langer vol en MOETEN iedere week gespeeld worden, wat zeker als voordeel aangemerkt kan worden. Goed spelen met duivinnen vergt echter een uitgekiend systeem en niet elk type duivin is er geschikt voor.

We kennen naast het traditionele weduwschap met alleen de doffers ook het totale weduwschap waarbij de doffer en de duivin beiden gespeeld worden. Nadeel hiervan is dat in veel gevallen de prestaties van de doffers wat minder worden, althans dat beweren specialisten als de gebr. Breman, Van Hove-Uijtehoven, Remi de Mey en C & G Koopman.

Een "nieuwe" manier om met duivinnen op weduwschap verbluffende prestaties neer te zetten is de laatste jaren steeds meer in opkomst. Iedere liefhebber weet dat duivinnen erg nijdig kunnen worden op een andere duivin als die ligt te scharrelen met haar doffer. Hierop is het hele systeem "dubbelweduwschap met duivinnen gebaseerd". Om dit systeem succesvol te kunnen spelen moet de accommodatie op een speciale manier zijn ingericht en moeten de duivinnen op een speciale manier worden voorbereid.

Het hok
Het hok voor dubbelweduwschap met duivinnen bestaat uit 3 afdelingen. In het midden een afdeling met broedhokken en aan weerszijde een luchtig onderkomen (aan de voorkant voorzien van windbreekgaas) met kappelletjes, voorzien van tussenschotjes, en een verende bodem gemaakt van rondhout of PVC buizen.


De tussenschotjes zorgen ervoor dat de duivinnen elkaar niet kunnen zien zodat het onderling paren beter kan worden voorkomen. Ook de schuin opgehangen verende lattenbodem van rondhout of PVC buizen, voorkomt dat de duivinnen op de bodem met elkaar kunnen gaan zitten flikvlooien. De waterbak staat op een plateau waarop plaats is voor 1 duivin.
Voor de broedhokken zit een promenade waarop door de doffers of de duivinnen gelopen kan worden. In de broedhokken zit een traliewerk die in verschillende standen gezet kan worden zoals dicht, half en open.

 

De duivinnen
Voor dit systeem gebruiken we het liefst jaarling duivinnen met hooguit enkele overjarige duivinnen die bewezen hebben niet onderling te gaan paren. We maken 2 ploegen van bijvoorbeeld 10 of 12 duivinnen. De eerste ploeg van 10 duivinnen koppelen we rond 1 december met kweekdoffers of andere duiven waarmee we niet willen vliegen. Een bij komend voordeel is dat je na een paar jaar spelend met dit systeem, je beste duivinnen tegen de kweekdoffers kunt zetten waardoor de kans op het kweken van goede jongen wordt vergroot. Ze mogen een ronde jongen kweken die bij koppelen rond 1 december ongeveer rond 25 januari gespeend kunnen worden. De duivinnen verhuizen na duivinnenhok A en de jongen gaan naar de afdeling voor de jonge duiven. Tijdens de kweek is de tussendeur van de duivinnenafdeling waar de ploeg straks moet komen te zitten open. Zodoende raken ze vertrouwd met het hok.
Omstreeks 2 februari wordt de 2e ploeg van 10 duivinnen aan dezelfde kweekdoffers gekoppeld en mogen dan ook een ronde jongen groot brengen. De 2e ronde jongen wordt rond eind maart gespeend en de duivinnen gaan naar duivinnenhok B. De training kan gaan beginnen en de duivinnen worden langzaam in het gareel gebracht. De training wordt langzaam opgevoerd om blessures te voorkomen. Als na een aantal dagen de trainingsarbeid van de dames nog wat te wensen over laat, dan worden ze met de vlag in de lucht gedwongen. Als ze het eenmaal door hebben dan vliegen ze gemakkelijk 90 minuten aan een stuk.

Toewerken naar de eerste prijsvlucht
Een paar weken voor de seizoen start wordt de training op gevoerd en gaan de duivinnen afzonderlijk per ploeg los vanuit hun eigen afdeling. In eerste instantie wordt er alleen s'avonds getraind. Pas als de temperaturen s'morgens boven de 10 graden uitkomen wordt er ook s'morgens vroeg getraind. Hierdoor is de kans geringer dat ze een verkoudheidje oplopen. Zoals gezegd wordt er ploeg voor ploeg getraind. Duivinnen van hok A los en binnen roepen in de broedhokken afdeling waar ook gevoerd wordt in een voerbak op de grond. Als ploeg A binnen is dan gaat ploeg B eruit voor een trainingsuurtje. Voor het binnen roepen van ploeg B verhuist ploeg A weer naar duivinnenhok A door de tussendeur. Ploeg B wordt vervolgens binnengeroepen op de broedhokken afdeling en verzorgd. Nadat de dames gegeten hebben gaan ze weer terug naar hun duivinnen afdeling.

Na een week wordt er afgericht. 1 ploeg per keer. Bij thuiskomst zitten de kweekdoffers los op het hok, met open broedhokken, de duivinnen op te wachten. Als de baas thuis is dan worden de duivinnen weer naar hun eigen afdeling gedaan. De volgende dag, of als je meer tijd hebt dezelfde dag, word ploeg 2 weggebracht voor een trainingsvluchtje. Voor het wegbrengen worden de doffers halfbak gezet in de broedhokken en mogen de duivinnen van 1 ploeg even voor hun doffer paraderen. Na een paar minuten worden de duivinnen in de mand gestopt en vervolgens weggebracht voor een trainingsvluchtje. De trainingsvluchtjes worden opgebouwd in stappen van 10, 20, 30, 40 en 60 Km.

De eerste prijsvluchten wordt er gewoon per ploeg getoond en ingemand. Bij thuiskomst wordt de duivin die het eerste bij haar doffer is direct weggehaald als de 2e duivin van diezelfde doffer thuis komt. Deze laatste mag er een uur bij vertoeven en wordt daarna verwijderd en op haar eigen afdeling gezet De duivin die als eerste was wordt nu bij de doffer gelaten en mag ook voor een uur "plezier" maken.

Het is van eminent belang dat de duivinnen goed gepaard blijven aan hun doffers. Om dit te bewerkstelligen worden de ploegen door de weeks op een trainingsvluchtje gestuurd waarbij bij thuiskomst de doffer op hen zit te wachten. Ze mogen een uurtje dollen met hun doffer en worden dan weer in hun afdeling gezet. Opleren gebeurd per ploeg afzonderlijk.

Als de belangrijke vluchten naderen (teletekst of derby concours) dan wordt de trukendoos open getrokken en ingespeeld op de van nature nijdige instelling van de duivinnen. De doffers worden op de broedhokken afdeling
los op het hok geplaatst en alle 2 ploegen mogen nu tegelijkertijd bij hun doffer. Ze worden nu vreselijk jaloers op elkaar als de ene duivin meer aandacht krijgt dan de ander. Als liefhebber dien je er wel voor te zorgen dat er geen vechtpartijen ontstaan dus tijdens dit ritueel MOET men op het hok aanwezig zijn om een oogje in het zeil te kunnen houden.

Ook kan men een keer voor het inmanden 1 ploeg duivinnen opsluiten bij hun doffer en ploeg 2 op het hok brengen. De duivinnen van ploeg 2 worden super nijdig als ze zien dat een andere duivin van ploeg 1 met haar
doffer zit te flikvooien. De duivinnen lopen op de promenade van het broedhok alwaar hun doffer zit, maar kunnen er niet bij.

Dit kan men wisselen per ploeg en je zult versteld staan van de prestaties die de dames van het "zwakkere geslacht" neerzetten.

Het voeren

De duivinnen moeten krap gevoerd worden ter voorkoming dat ze te gek worden en te lang trainen. Duivinnen hebben aan 3 goede maaltijden vaak genoeg om zich op te laden voor een vitesse/midfond of dagfond vlucht. Om een richtlijn te geven worden de duivinnen als volgt krap gevoerd met:

Bij een inkorving op donderdag wordt er op maandag half zoontjes dieet en half VL Gerry + gevoerd. Wat er dan normaliter op dinsdag gevoerd wordt bij inkorving op vrijdag komt dan te vervallen. Dus de mengeling van woensdag krijgen ze dinsdag enz enz.  Houd de duivinnen krap in het voer. Alleen op donderdag morgen en avond mag wat ruimer gevoerd worden.

Voordelen van het systeem

  • Men krijgt een beter inzicht in de kwaliteiten van de duivinnen
  • Na een aantal jaren kun je gerichter kweken, beste duivin X beste kweekdoffer of weduwnaar.
  • Met relatief weinig duiven kun je toch veel duiven inkorven
  • De kweekduivinnen of overjarige beste vliegduivinnen kunnen aan de beste weduwnaars gekoppeld worden
  • Duivinnen kunnen elke week gespeeld worden omdat ze veel sneller herstellen
  • Duivinnen trainen beter en langer dan doffers, wat de wedstrijdconditie bevorderd
  • Duivinnen houden het spelletje langer vol

Nadelen van het systeem

  • Duivinnen paren gemakkelijk onderling zodat ook op deze eigenschap streng geselecteerd moet worden
  • Extra werk en ruimte

Met dit systeem kun je verbluffende resultaten neerzetten op vluchten tot en met de dagfond. Als je de ruimte en de tijd voor hebt is het zeker een absolute aanrader!

Veel Succes!

Bob Berendsen