Hokbezoek aan jeugdlid Max van Dongen uit Sliedrecht

11-04-2016 16:20

"Zo simpel kan het zijn "

Afgelopen vrijdag ben ik op uitnodiging van jeugdlid Max van Dongen naar Sliedrecht gereden om eens met eigen ogen de duiven en accommodatie van Max te kunnen aanschouwen. Max ken ik een tijdje via facebook en als schrijver voor Pigeonsports en daarnaast heb ik al eens een reportage over hem geschreven voor de Topwings wat Max erg kon waarderen. Max vloog verleden jaar zelfs al een 1e van de gehele afdeling 5 met een teletekstvermelding en dat is toch iets waar menig senior liefhebber nog van droomt. Max is een heel gedreven liefhebber die zich niet gek laat maken door andere melkers en zijn eigen plan trekt wat tot op heden ook zeer zeker lukt. Vrijdag wisten we nog niet dat Max ook nu alweer een prestatie van formaat zou neerzetten op de eerste prijsvlucht want hij vloog afgelopen zaterdag gelijk alweer een 10e tegen 3547 duiven in het samenspel Zuid Holland oost, klasse prestatie door Max en hij laat dus zien dat er rekening met hem gehouden dient te worden dit seizoen!

Max voor zijn hokje, rechts van hem het hok dat opgedeeld is in twee kleine afdelingen voor de doffers en duivinnen. Links van Max het hok waar zijn vader vanaf vliegt en waar ook een paar doffers van Max tussen zitten en achter max in de hoek een klein hokje voor de jonge duiven.

De Liefhebber

Max is 17 jaar en zit nog op school, hij kan zijn studie prima combineren met de duivensport. Max is door het duivenvirus gegrepen door zijn oom en zijn vader die beiden ook duiven hebben. De vader van Max speelt hoofdzakelijk ZLU en overnachtvluchten en Max gaat voor de programmavluchten en de jonge duivenvluchten. Max is naast het spelen met duiven ook actief op het web en heeft een eigen jeugdgroep op facebook voor duivenmelkers opgericht en daarnaast schrijft hij stukjes voor Pigeonsports tijdens en buiten het seizoen. Voor degene die geïnteresseerd zijn heeft Max ook nog een eigen website gemaakt waar hij het één en ander van zijn hobby laat zien. https://vandongenpigeons.jimdo.com/   

Hok

Max heeft slechts de beschikking over een piepklein hokje van 1 meter 50 x 80 cm voor de doffers en een evengroot hokje voor de duivinnen en enkele broedbakken bij zijn vader in het hok. Daarnaast hebben vader en zoon een gezamenlijk hokje voor de jonge duiven waar ze ongeveer 20 a 25 jongen op kunnen houden. Max heeft een vliegploeg van 10 doffers en 10 duivinnen en speelt dus totaal weduwschap. Het hok van Max is zelf gemaakt en is aan de voorkant open. Aan de binnenzijde zit het plafond helemaal dicht. Ik heb de duiven gezien en die zaten er prima bij ondanks dat het hokje dag en nacht open is. Verder heeft Max achter de schuur nog een klein hokje gecreëerd waar enkele kwekers zitten die hij o.a. bij Huub Hermans heeft gehaald en in de tuin staat ook nog een broedkooi met daarin een kweekkoppel waaruit al meerdere goede duiven zijn gekomen.

Max bij zijn weduwnaars en rechts op de foto het hok van vader waar ook twee doffers van Max verblijven.

Voeding

Max heeft voor voer van Beyers gekozen, de Galaxy Light en Galaxy Sport, daarnaast voert Max zijn duiven voldoende grit, snoepzaad, tovo en p40. Ook krijgen de duiven elektrolyten in het water. Op medisch vlak wordt niet bijzonder veel gedaan, er wordt uiteraard de verplichte enting voor paramixo gegeven en ongeveer eens in de vier weken krijgen de duiven 2 dagen BS van de Weerd in het water. Verder heeft hij altijd een potje 4 in 1 mix achter de hand voor als de jongen eventueel ziek worden. Verder wordt er alleen ingegrepen op advies van de dierenarts.

De duivinnen zitten overdag opgesloten en mogen 1 maal per dag trainen. Verder krijgen ze twee keer per dag de gelegenheid om te eten en te drinken.

Duiven

De duiven die het hok van Max bevolken zijn grotendeels afkomstig van de Comb. Strijker, Timmer en zn. en zijn oom Arie Brouwer. En daar is Max ook succesvol mee, daarnaast zijn er het laatste jaar duiven bij gekomen van Lorenzo van Russel, Comb. Buck de Kruijf en Huub Hermans. Ook van Jonker Breedingloft heeft Max nu twee duiven mogen ontvangen, 1 uit dochter Raketje die op de kweek wordt uitgeprobeerd en afgelopen vrijdag heb ik Max een jonge duif geschonken om mee te vliegen uit dochter Claudio Che x een zoon 1e NPO. Huub Hermans heeft Max ook goed geholpen met een aantal duiven waar Max dit jaar uit gekweekt heeft. Kwaliteit genoeg dus in Sliedrecht op het hok van Dongen!

Successen

Max heeft tot nu toe al 4x de eerste prijs weten te spelen met zijn duiven waaronder een 1e tegen 13.248 duiven op Quievrain met teletekst! Ook de 4e prijs op Asse Zelik tegen 4000 duiven is er natuurlijk 1 om te vermelden. Dit seizoen werd er ook al gelijk hard van start gegaan want verleden week tijdens de oefenvlucht werd er gelijk al een 2e en 3e plek genoteerd tegen 857 duiven en afgelopen week op de eerste prijsvlucht was daar al een 10e tegen 3547 duiven in het samenspel Zuid Holland Oost wat ook goed was voor een 3e in de club tegen 996 duiven.

Een kijkje in het jonge duivenhok van Max. Klein maar gezellig

Favoriete duif

Hieronder staan de prestaties van de favoriete duif van Max die afkomstig is van zijn oom Arie Brouwer.

1252751-13 "Vale Willy"' Arie Brouwer

 • 1e van 993 duiven Quievrain club
 • 1e van 3739 duiven Quievrain Z.H.O
 • 1e van 13.248 duiven Quievrain Snelste duif van de afdeling 5
 • 1e van 155 duiven Quievrain club
 • 10e van 600 duiven Quievrain Z.H.O
 • 3e van 857 duiven Meer club
 • 14e  van 756 duiven Meer club
 • 23e van 277 duiven Quievrain club
 • 40e van 813 duiven Quievrain Z.H.O
 • 28e van 286 duiven Morlincourt/Noyon club
 • 88e van 813 duiven Morlincourt/Noyon Z.H.O
 • 49e van 651 duiven Peronne club
 • 93e van 1831 duiven Peronne Z.H.O
 • 129e van 818 duiven Nanteuil club
 • 222e van 3051 duiven Nanteuil Z.H.O
 • 142e van 651 duiven Nanteuil club
 • 232e van 1905 duiven Nanteuil Z.H.O 

Max met zijn favorietje de 751.

Tot slot

Ik wil Max hartelijk danken voor zijn gastvrijheid, ik heb alles mogen bekijken bij Max en kan u zeggen dat deze jonge melker nog veel van zich zal laten horen de komende jaren. Hij heeft gewoon de gedrevenheid om te winnen met de duiven en heeft er dan ook alles voor over om elk jaar beter te worden. Een jeugdlid die het de grote jongens in de afdeling nog lastig gaat maken op verschillende vluchten dit jaar. Max laat zien dat je met de juiste verzorging en uiteraard goede duiven heel goed mee kunt met de grote namen in de sport en hij hoopt dan ook dat hij elk jaar stappen vooruit kan blijven maken. Het doel voor Max is dan ook dit jaar weer proberen om op teletekst te komen. Ik hoop dat je het weer gaat bewerkstelligen Max en wens je dan ook heel veel succes voor het seizoen 2016 toe. Ga zo door!

Sportgroeten
Ray Jonker