Gebr. Dekker - Nieuws uit Terneuzen week 15
Het zelfvertrouwen wat je denkt nodig te hebben om iets nieuws te ondernemen krijg je nadat je hebt ondernomen!
Het is gestart
Vorige week de eerste opleer vlucht van seizoen 2016 gehad. Er gingen er 42 de mand in, waar van het over grote deel late jonge zonder ervaring waren. Een risico is het wel, maar ik ben er van overtuigd dat de beste altijd overblijven! Ook de overnacht duiven werden ingemand. Niet gepland, maar aan huis trainen doen ze ook niet, dus dan maar op deze manier! Geen enkel probleem, want ze kwamen er zonder kleerscheuren vanaf m.u.v. een jaarling duivin. Zij werd overigens wel 10 keer gespeeld als jong en is dus waarschijnlijk verongelukt. Bij de late jongen was het wat anders. Die kwamen tot dinsdagmorgen thuis en uiteindelijk missen we er nog een stuk of 6 nadat er ook nog enkele waren opgegeven. Een duifje, wat ik heel graag ziet, haalde ik op in Lokeren, hier zo'n 35 km vandaan. Ik raakte aan de praat met deze melker ( niet eerste de beste....) en hij vroeg op welke vlucht we hadden gespeeld. Ik zei: Asse-Zellik. Er volgden e.e.a. bekende Belgische krachtermen en daarna de vraag waarom op die lijn? Asse ligt behoorlijk Oostelijk en daar duiven lossen terwijl er nog 50.000 gelost worden van overal en nergens (vaak middenlijn) is geen succes. En ook het wisselen van vlieglijn, wat tegenwoordig bijna niet meer anders kan, is volgens mij geen goede optie. Waarom geen 20 km. meer, maar gewoon Westenlijn bijv. Menen? Geloof je dan in ligging van vluchten enz. nee niet 1,2,3 want een goede komt toch wel, maar je moet het volgens mij ook niet opzoeken!
De eerste vlucht
Afgelopen zaterdag speelde afd. Zeeland zijn eerste vlucht vanuit Quievrain. Goed voor 101 km voor Terneuzen. Er werden 87 duiven ingekorfd, waarvan 27 invliegers. De oude duiven werden de zondag daarvoor bij elkaar gelaten en woensdagavond weer gescheiden, nadat ze 2 keer werden weg gebracht tot 20 km. Donderdag werden ze nogmaals weg gebracht, maar dit werd maar een heel kort ritje, omdat het slecht werd en ze dus bijna aan de achterdeur werden gelost. Het opleren gebeurt hier in deze periode ook altijd rond 17u of nog later, omdat voordien we geen van tweeën thuis zijn. Zaterdag bleef het lang koud en we waren benieuwd naar de resultaten. Wat kun je zeggen hierover. Als je er onder door zit klopt er al iets niet. De rest is meegenomen. Het wedstrijd element moest bij ons beiden nog een beetje ontwaken, maar wanneer je dan 's zaterdags bezig bent komt dit vanzelf weer. Het resultaat was als volgt: 4,5,7,8,9,11,12,13,14,16 tegen 165 duiven. In het Samenspel werd het tegen 937 duiven. 14,15,19,20,22 en 18 prijzen van de 60. Er werd begonnen met een jaarling duivin (Comb. Roegiest-Visser x H/J Wattel 11e NPO La Sout.) Op naar Auby met 88 duiven!
Van alles wat
Één zwaluw maakt nog geen zomer, maar ik zag ze afgelopen zaterdag per 3 of meer vliegen dus dat betekend toch dat het voorjaar gestart is.
Voor mij is dat altijd een natuurlijke start. Heb weinig met data, maar wanneer er bepaalde dingen terug keren in de natuur kun je volgens mij veel beter aflezen wanneer de seizoenen van start gaan. Op Asse waren we meerdere laatjes kwijt. 1 maakte het heel bont!! Deze blauwe doffer vloog van Asse naar Aardenburg. Werd terug gelost in Terneuzen notabene bijna aan zijn hok en vloog van Terneuzen zonder zich te melden terug naar België en lande daar bij Eddy Grootjans. Zulke duiven kun je m.i. niets meer mee beginnen, want die zijn compleet gedesoriënteerd! Op eigen hok liepen de eerste vreemde duiven ook al binnen, waaronder al jonge van een streek genoot! Onze eigen jonge duiven werden deze week geënt tegen Paramixo en Pokken. De laatste werd dit jaar met het borsteltje gedaan. Er zitten nog 133 jonge duiven, na een kleine gezondheidsinspectie en 2 verdwenen er van het hok! Binnenkort de druk maar eens wat opvoeren!
Allemaal succes!!
Gebroeders Dekker