28-12-2015 Interview met Wim en Michel Evers - Didam

28-12-2015 10:00

Vandaag een interview met de vader en zoon combinatie Wim en Michel Evers uit Didam. Wim en Michel spelen in mijn club en ik weet dan ook als geen ander hoe fanatiek deze heren zijn. Ze weten wat ze willen en gaan dan ook altijd voor het hoogst haalbare. Deze spontane liefhebbers hebben een keuze gemaakt voor de de fondvluchten en daar hebben ze al op laten zien dat er de komende jaren terdege rekening met hun gehouden dient te worden. Veel leesplezier.

Wim en Michel voor hun prachtige accomodatie


Hoe bent u met de duivensport in aanraking gekomen?

Dit is een familie aangelegenheid vader en alle ooms van mij hadden vroeger duiven. De laatste is begin jaren 80 gestopt. Michel is weer door mij besmet met het duivenvirus.

Wat doet u naast uw hobby en is dat goed te combineren?

Ik ben al geruime tijd arbeidsongeschikt, rugklachten. Ik doe overdag mijn best om de duiven perfect te verzorgen. Michel werkt op een accountantskantoor maakt lange dagen, heeft 2 kleine kinderen en kan niet de tijd erin stoppen die hij graag zou willen. Maar waar hij kan is hij ook op de hokken te vinden.

Het pas nieuwe jonge duiven en kweekhok.


Waaruit bestaat uw hokbestand, welk ras of soorten?

De hoofdlijnen zijn duiven van Leo Rompelaar (zijn van Wel en Jaap Mazee duiven) ook van Michel Verweij uit de lijn van de Toon, Ben Geerts, en dit jaar zijn we nog bij A. Schultz in Bruinisse geweest om het hok te versterken. We kweken ook duiven samen met vriend en clubgenoot Sjaak Koster.

Wat zijn u favoriete vluchten en waarom?

We zijn gestopt met het vliegen van het gehele programma door de lichamelijke ongemakken was het niet meer te doen om de duiven 10 uur per dag te verzorgen. Na de verkoop van de duiven voor het dagprogramma, zijn we ons geheel gaan toeleggen op de overnachtingsvluchten en de ochtend lossingen van de ZLU. Het is genieten om te zien dat een duif over een afstand van 1.000 km een vroege prijs kan vliegen.

Wat zijn de mooiste prestaties en/of kampioenschappen die u tot nu toe behaald heeft?

De mooiste prestatie is een teletekst notering in het zwaarste duivenweekend van de afgelopen jaren, begin juli 2015. Op bergerac werd een 9e NPO behaald. Qua kampioenschappen hebben we tot de laatste vlucht meegedaan voor de Supercup van de Stg. Maraton Noord. Helaas is dit net niet gelukt. Maar een hoge notering in de SMN is een mooie doelstelling om maar te zorgen om beide getekenden op een overnachting of ochtendlossing te kunnen draaien.

Welk systeem vliegt u met de oude en jonge duiven? Weduwschap, nestspel, dubbel weduwschap etc..?

Systeem voor de jonge duiven is enkel inkorven en thuis laten komen. Er wordt niet verduistert.

Systeem bij oude duiven is dubbel weduwschap. Altijd een goede stand en we weten zowel wat de doffers aankunnen als ook de duivinnen.

Kijkje bij de weduwnaars.

 

Wanneer begint bij u het kweekseizoen en waar kweekt u uit?

Het kweekseizoen begint half februari, we kweken eerst een ronde uit de kwekers, we hebben 8 kweekkoppels, wanneer de tijd voor de 2e ronde aanbreekt worden ook de vliegduiven gekoppeld. We kweken dan enkel uit de bewezen vliegduiven, vrijwel nooit uit de jaarlingen.

Hoe stelt u  de kweekkoppels samen en waar let u speciaal op?

De kweekkoppels worden eerst samengesteld door goed op goed te zetten. Daarnaast proberen we een lijn op te bouwen zodat er een stabiele basis is gevormd. Waarbij we proberen te verbeteren door gericht aan te kopen. Bij de duiven letten we speciaal op de pluim. Als er een duif geen goede pluim heeft, is er geen plek voor hem of haar.

Hoe denkt u over de medische begeleiding en wat doet u aan medische begeleiding bij uw duiven?

In de winterdag beginnen we met een ParaColi kuur en we enten de duiven voor paratyfus. Als de duiven op 10 dagen eieren liggen wordt een geelkuur gegeven. Verder wordt er niet meer gekuurd. Het geel en de ornithose houden we in het vliegseizoen bij, wanneer het nodig is. Tijdens het seizoen worden de duiven een keer of 4 onderzocht door een dierenarts. Duiven die 3 of 4 dagen in de mand zitten moeten van zichzelf al sterk zijn en niet zo gevoelig voor deze ziekten.

De vlieghokken van Wim en Michel.


Is voeding bij de duiven voor u erg belangrijk? Wat voert u en in welke mate?

Het soort voor vinden we minder belangrijk, we mixen verschillende merken door elkaar om er zeker van te zijn dat ze alle mogelijke voedingsstoffen binnen krijgen. Naarmate het seizoen vordert en de zwaardere vluchten komen wordt de mix steeds meer gemengd met voer dat ook speciaal voor zware fondvluchten bedoeld is. Verder wordt er dagelijks (zowel zomer als winter) verse grit en roodsteen verstrekt.

Geeft u ook bijproducten aan uw duiven, zo ja wat geeft u zoal?

Er worden pinda's, snoepzaad en voedingssupplementen aan het voer toegevoegd.

Hoe ziet het seizoen eruit voor uw jonge duiven en dan bedoel ik opleren, leren drinken, motivatie en verwachtingen van de jongen?

We brengen de jongen een keer of 3 of4 weg tot een 25 Km. Vervolgens gaan ze met de africhtingsvluchten mee, ze gaan dan zo lang mogelijk met de vluchten mee. Als ze te ver in de rui zijn houdt het op. Er wordt immers niet verduistert. Leren drinken doen we niets mee, de duiven moeten dit zelf ontdekken. Motivering is enkel uit het schapje spelen, als ze thuiskomen is het goed. We hebben afgelopen jaar buiten concours gespeeld.

Wat is uw doelstelling voor de komende jaren?

Het prijspercentage vasthouden van afgelopen seizoen zou mooi zijn (49%) daarnaast willen we graag meerdere vroege duiven draaien, liefst op teletekst. Afgelopen jaar was het 1 keer, mooi zou zijn om er volgend jaar toch minimaal 2x op te staan. Naar mate de duiven voeger komen zullen de bijbehorende kampioenschappen er vanzelf bijkomen.

Als u andere liefhebbers een tip of tips  zou moeten geven wat zou dat dan zijn?

De prijzen in de zomer worden in de winter al behaald. Maak een plan vóór het seizoen en houd je eraan. Verander in het seizoen niet van systeem. Luister niet naar 10 verschillende liefhebbers, ga naar één liefhebber die hard speelt en vraag hem/haar om tips.

Het spelen van duiven is de beste selectie en leg de lat elk jaar een stukje hoger.


Wim en Michel, hartelijk dank voor jullie bijdrage aan Pigeonsports. Ik wens jullie heel veel succes en gezondheid toe voor 2016 en hopelijk mag ik aankomend seizoen nog enkele van jullie uitstekende prestaties gaan plaatsen hier. Ga vooral zo door op de door jullie ingelagen weg en dan komt het zeker nog tot meer topprestaties op de fond.

Ray Jonker