24-12-2015 Interview met Jan en Twan Nobels - Achthuizen
Stel jezelf eens voor.
Wij zijn Comb. Jan en Twan Nobels uit Achthuizen. Jan is de oom van Twan en is 67 jaar oud, Twan is 41. Jan Nobels vloog eerst alleen en Twan heeft met Johan Hopman gevlogen onder de Comb. Hopman-Nobels. Toen Hopman ermee stopte is Twan samen met Ome Jan een Comb. geworden, dit was in 2004.
Hoe bent u met de duivensport in aanraking gekomen?
Al heel vroeg met de duivensport in aanraking gekomen, Opa Nobels had altijd al duiven vroeger en Twan was hier altijd te vinden. Ome Jan heeft eerst samen met zijn vader (opa Nobels dus) duiven gehouden. Opa is in 1992 overleden maar de liefde voor de duiven is bij Jan en Twan gebleven.
Wat doet u naast uw hobby en is dat goed te combineren?
Jan is thuis en zorgt 'smorgens samen met broer Theo (de vader van Twan) voor de duiven. Twan is timmerman en werkt 40 uur per week. In principe worden de duiven in de avond verzorgd door Twan en zijn zoon Rick.
Waaruit bestaat uw hokbestand, welk ras of soorten?
Hok is opgebouwd uit oude soort Nobels, van der Velden Zuid Beijerland, Gebr. Hagens Achthuizen en Wilfried Stiel uit Arcen.
Heeft u een favoriete duif? Zo ja, stel hem of haar hier eens voor.
De 23 en de 70. Deze duiven hebben altijd bijzonder goed gepresteerd en ook de nakomelingen doen het goed.
Wat zijn u favoriete vluchten en waarom?
De ZLU vluchten zijn favoriet omdat ze 's morgens vroeg gelost worden en een hele dag voor de boeg hebben, het komt bij deze vluchten aan op karakter en kwaliteit van de duif.
Wat zijn de mooiste prestaties en/of kampioenschappen die u tot nu toe
behaald heeft?
Kampioenschappen vind ik zelf niet echt belangrijk, ik vind het belangrijker om mooie uitslagen (lees vroege uitslagen) neer te zetten. Om toch enkele prestaties te noemen:
- 3e nationaal Mt. de Marsan
- 4e nationaal St. Vincent
- 4e nationaal Mt. de Marsan
- 7e nationaal Bordeaux
- 10e natioinaal Tarbes en nog meerdere noteringen.
Welk systeem vliegt u met de oude en jonge duiven? Weduwschap, nestspel, dubbel weduwschap etc..?
Weduwschap met de oude doffers, de jonge duiven worden gewoon geleerd vanaf de eerste vlucht van de vereniging mits ze gezond zijn.
Wanneer begint bij u het kweekseizoen en waar kweekt u uit?
De kweekduiven worden meestal eind jan. gekoppeld, de vliegduiven eind feb. Er wordt gekweekt uit de duiven die gepresteerd hebben, een enkele keer uit de jaarlingen die uit een goed soort komen.
Hoe stelt u de kweekkoppels samen en waar let u speciaal op?
Probeer altijd om twee goede lijnen tegenover elkaar te zetten en af en toe een gedeelte inteelt, bijv. vader x kleindochter. Ik kijk naar rijkelijk gekleurde ogen.
Hoe denkt u over de medische begeleiding en wat doet u aan medische begeleiding bij uw duiven?
Tegenwoordig kun je bijna niet meer zonder medische begeleiding, in korte tijd moet er gepresteerd worden en dan moeten ze op en top gezond zijn. Ze worden geënt tegen verplichte Paramixo, dit jaar wordt er voor het eerst gespoten tegen paratyfus. Verder word er zo min mogelijk gedaan, maar als het nodig is wordt er ingegrepen, meestal gaan we dan naar Henk de Weerd in Breda.
Is voeding bij de duiven voor u erg belangrijk? Wat voert u en in welke mate?
Normaal krijgen ze vliegvoer en tegen de tijd dat de vluchten weer gaan beginnen word er rijkelijk bijgevoerd met Energy Mix van Versele Laga en P40. Ook krijgen ze pinda's en snoepzaad.
Geeft u ook bijproducten aan uw duiven, zo ja wat geeft u zoal?
Grit, vitamine en piksteen. Voor de rest niks bijzonders.
Hoe ziet het seizoen eruit voor uw jonge duiven en dan bedoel ik opleren, leren drinken, motivatie en verwachtingen van de jongen?
Heel simpel, opleren: we brengen ze zelf een drietal keer zo'n 20km weg en daarna gaan ze gewoon met de wagen mee. Leren drinken: er staat gewoon altijd een drinkpan in het hok, verder doen we daar dus niks aan. Motivatie en verwachting: vinden we niet zo belangrijk, als ze maar goed afkomen. Worden ook niet verduisterd.
De hokken van Jan en Twan
Wat is uw doelstelling voor de komende jaren?
Proberen zo goed mogelijk te presteren op ZLU vluchten.
Als u andere liefhebbers een tip of tips zou moeten geven wat zou dat dan zijn?
Kijk niet teveel naar een stamboom maar kijk naar de kwaliteit van de duif zelf. Als je iets wilt aanschaffen, kijk dan naar prestatieduiven. Luister niet teveel naar anderen maar trek je eigen plan.
Jan en Twan, bedankt voor jullie medewerking aan dit interview. Zoals we kunnen lezen houden jullie ook duiven op een simpele maar doeltreffende manier en dat is ook mijn visie in de duivensport. Maak het vooral niet te moeilijk voor jezelf en wordt geen slaaf van je duiven. Hou plezier in je hobby en dan ben je al een heel eind op weg naar goede prestaties. Jan en Twan, ik wens jullie hele fijne feestdagen en veel succes en gezondheid voor 2016 toe.
Ray Jonker