21-12-2015 Interview met Gert Jan de Hoogh en Zn - Oosterhout

21-12-2015 15:13

Hoe bent u met de duivensport in aanraking gekomen?

Ik mocht vroeger altijd bij m'n oom de weduwduivinnenhokjes schoonmaken en zo is het begonnen. Duiven zit bij ons in het bloed, mijn ooms hadden vroeger al goede duiven, Gebr de Hoogh, Frans de Hoogh. Ome kees van gebr de Hoogh was mijn mentor maar helaas te vroeg gestorven evenals ome Frans dat waren vroeger de mannen. Nu vliegen nog 2 ooms van mij ook met duiven ome sjef vroeger ook lid van het tandem gebr de Hoogh en ome dries samen met zijn zoon en mijn beste maat Gertie (ze speelden dit jaar nog 1e  en 2e nationaal cahors) dus ik had al vrij jong goede duiven. In 1985 kreeg ik een hokje thuis bij mijn ouders en zo is het begonnen en in 1990 ben ik met m'n buurman Sjaak Jansen samen gaan doen, toen onder de naam Jansen de Hoogh. Dat waren ook al gouden tijden en Sjaak is nu anno 2015 nog steeds mn compagnon.

Wat doet u naast uw hobby en is dat goed te combineren?

Ik ben sinds 2 jaar afgekeurd voor mn rug, helemaal versleten. Ik heb 14 jaar een eigen zaak gehad en ze zeggen nu ook weleens "je kan wel zien dat je thuis bent" maar toen  ik 80 uur in de week maakte kwamen ze ook al goed naar huis.

Waaruit bestaat uw hokbestand, welk ras of soorten?

Ik ben in 2006 hier komen wonen en had toen een hele kooi goede overnachtduiven van ome sjef gekregen die toen stopte met de duivensport. In 2007 een superjaar gedraaid op de overnacht met overgewende duiven maar ik wou alles en had nog wat van het oude soort zitten. Ik heb op internet wat gezocht en kwam bij Jean-Pierre Biesmans uit in Maasmechelen. Hij was toen 5e nationaal snelheid van belgie. Ik heb er een superkweker aan overgehouden later ook duiven van ome Dries en zn, gebr v Toor en nu mijn beste kweekduivin, inteelt euro klazientje van Comb. Kroesen uit Klazienaveen en ik ben ook heel goed geweest met een duivin van G Heynen en Zn uit Gronsveld en nu sinds van de zomer heb ik 6 kleinkinderen van den Argenton van Jos Goessen op mn hok zitten en we hebben samenkweek gedaan. We hebben ook nog duiven uitgeruild met kees de l'or van mevr Snellen en Zn,  dus volgens mij komt het wel goed.

Wat zijn u favoriete vluchten en waarom?

Ik vlieg eigenlijk alle vluchten van Duffel tot en met St Vincent en ik geniet van iedere vlucht. Het mooist vindt ik de vluchten met wind tegen dus als het echt werken is. Dan krijg ik iedere keer nog kippenvel bij thuiskomst van de duiven.

Wat zijn de mooiste prestaties en/of kampioenschappen die u tot nu toe behaald heeft?

Mooiste prestaties kampioensschappen pff dat zijn er al best wel heel veel. Ik ben er trots op dit jaar hier in de obvp, een heel sterk centrum een record aan 1e prijzen gewonnen te hebben. 14 keer de eerste, dat heeft nog nooit iemand gedaan hier en dit jaar weer 5 tt vermeldingen op verschillende diciplines, daar ben ik ook wel fier op want dat wil zeggen dat je op alle vluchten heel sterk bent. Mooiste kampioenschappen vindt ik nog steeds de 1e kampioensschappen natuurlijk maar heb 2 keer bij de nationale kampioenen mogen zijn met een 3e dagfond in 1993 en 2 jaar geleden 3e nat kamp jonge duiven. De jongens waren toe 1e nationaal kamp jeugd in comb met senior lid.

Welk systeem vliegt u met de oude en jonge duiven? Weduwschap, nestspel, dubbel weduwschap etc..?

Met oude duiven vit/mid/dagfond totaal weduschap op de overnacht klassiek weduschap en nestspel (nestspel vindt ik het allermooiste voor de overnacht) met de jongen, de eerste 4 a 5 vluchten vanaf het schapje en daarna op de deur.


Wanneer begint bij u het kweekseizoen en waar kweekt u uit?

Ik begin omstreeks begin januari en kweek gewoon uit alles want je weet nooit buiten bewezen koppels (maar die zijn zeldzaam)waar je een goede uit kweekt. Ook uit de jaarlingen die me aan staan want die komen ook uit goede ouders dus waarom daar geen jongen van aanhouden. En kijk maar eens goed, de meeste supers komen uit jaarlingen.

Hoe stelt u  de kweekkoppels samen en waar let u speciaal op?

Ik probeer goed maal goed te koppelen maar let wel een beetje op de grootte van een duif zodat ze niet te groot of te klein worden.


Hoe denkt u over de medische begeleiding en wat doet u aan medische begeleiding bij uw duiven?

Hoe ik daar over denk? Zo min mogelijk, een duif moet van nature gezond kunnen blijven en dat wil niet zeggen dat ik niks gebruik want als het nodig is moet je ingrijpen. Ik heb al jaren vertrouwen in Fernand Mariën en Jan van Wanrooij van Belgica de Weerdt ken ik ook heel goed en die vraag ik ook weleens om raad maar nogmaals zo min mogelijk.  

 

Is voeding bij de duiven voor u erg belangrijk? Wat voert u en in welke mate?

Voeding vindt ik heel belangrijk ze krijgen bij mij altijd een goede mengeling vtb van Ronny van Tilburg want dat vind ik zelf supervoer. Ook de allerhand krijgen ze genoeg en snoepzaad. Ik ben een ruime voerder en in het vliegseizoen hanteer ik het volle bak systeem niet ze er mee lopen te knoeien maar ze krijgen wel ruim voldoende.

 

Geeft u ook bijproducten aan uw duiven, zo ja wat geeft u zoal?

Ja ik geef ook bijproducten, ik werk graag met olie zodra het verder wordt meestal van schroeder maar heb dit jaar ook afgewisseld met Beute olie met biergist en iedere zaterdag mineralen met conditiepoeder van Mariën over het voer met mn eigen brouwsel (de fles van Gust )en in het seizoen pinda's en hennep.

 

Hoe ziet het seizoen eruit voor uw jonge duiven en dan bedoel ik opleren, leren drinken, motivatie en verwachtingen van de jongen?

Ja ik denk dat het hier zoals overal is, je gaat met lood in je schoenen opleren ik probeer kleine stapjes te maken maar dan gaat het ook weleens fout je ziet prachtige jonge en plotsklaps weer een heel stel weg. Zitten ze eenmaal goed op de rit dan valt het wel mee maar ze blijven dan ook makkelijker weg dan vroeger en zoals ik al zei, ik zet ze van te voren ook in de mand en leer ze drinken maar dan nog. En in het seizoen laat ik ze ook graag trainen of aan huis of ik breng ze weg. Motivatie hier is proberen door op de deur te spelen en wat te rommelen.

 

Wat is uw doelstelling voor de komende jaren?

Mijn doelstelling is aan de top proberen te blijven wat al moeilijk genoeg is en een eerste npo of nationaal te vliegen. Dat is wat er hier nog ontbreekt, de rest heb ik in het verleden al weleens 1 keer of meerdere keren behaald waar ik dan ook zeer trots op ben en m'n oudste zoon treedt nu ook al in m'n voetsporen. Hij doet ook al heel veel dus wat wil je nog meer.


Als u andere liefhebbers een tip of tips  zou moeten geven wat zou dat dan zijn?

Een tip of tips ja wat zal ik zeggen, hou een vast systeem aan ook als het een keer niet gaat alles valt en staat met goede duiven een goed hok dat is ook heel voornaam. Hou de kleinere liefhebber die goed speelt in de gaten en probeer daar in de winter een bonnetje van te kopen of te ruilen want daar ben je dikwijls beter mee als van de mega hokken en geloof me, papier is geduldig maar onze duiven moeten het doen.


Heren, hartelijk dank voor jullie bijdrage aan Pigeonsports, mooi om zo spontaan van liefhebbers bericht te ontvangen met de vraag of er regels aan gebonden zijn om eens aan een interview mee te doen. Bij Pigeonsports is elke liefhebber belangrijk en dus maken we plaats en hebben we tijd om hier werk van te maken. Ik wens jullie fijne kerstdagen toe en een heel succesvol en gezond 2016. Ik ga jullie zeker volgen tijdens het seizoen.

Ray Jonker