17-12-2015 Interview met Vincent Hoogerwerf - Mill

17-12-2015 13:14

Vandaag een interview met Vincent Hoogerwerf uit Mill, een melker met een uitgesproken eigen visie waar ik me persoonlijk heel goed in kan vinden. Vincent ius echt op een professionele manier bezig om elk njaar sterker te worden. Hij is niet bang voor concurrentie, hij wordt er alleen maar beter en gemotiveerder van zoals het bij iedereen zou moeten zijn. Veel leesplezier allen.

Wie bent U?

Mijn naam is Vincent Hoogerwerf en woon samen met mijn geweldige vrouw en zoon in het mooie Mill. (Oost Brabant). Vanaf 2016 ga ik samen spelen met mijn zoon in combinatie onder de naam Comb. Hoogerwerf & Zn.

Hoe bent u met de duivensport in aanraking gekomen?

In het jaar 1976 moest ik van mijn vader vakantiewerk gaan doen. Op de lagere school was ik geen uitblinker, mijn vader had altijd de opvatting. Wie niet met zijn hoofd wil werken doet dat maar met zijn handen. Dus op mijn 12e ging ik met mijn vader mee op de bouw werken. Elke maandag als ik daar kwam vertelde de mannen daar over het afgelopen weekend en hoe de duiven gevlogen hadden. Ik raakte geïnteresseerd en ben toen een keer wezen kijken bij Freek van der Zalm in Noorden (Zuid-Holland). Freek heeft me destijds alles uitgelegd en ik raakte enthousiast en kwam thuis en vertelde me vader dat wil ik ook, met duiven spelen. Op mijn 12e jaar ben ik dan begonnen met de duiven, maar dit was voor korte duur. Omdat ik in de weekenden ging werken in de Bakkerij, Slagerij en in de Horeca kon ik niet goed genoeg voor mijn duiven zorgen dus ik heb de duivensport toen vaarwel gezegd.

Maar het virus blijft in je bloed en ben in 1995 weer begonnen met duiven in een combinatie. Combinatie De Ruyter-Hoogerwerf in Linschoten. Na een periode is de samenwerking gestopt en heb wederom de duivensport vaarwel gezegd. Een hele korte periode nog met duiven gevlogen in Woerden.

Nadat ik mijn huidige vrouw had ontmoet ben ik gaan wonen in Uden en daar heb ik de draad weer opgepakt. Nu in Mill beoefen ik de duivensport ongeveer 10 jaar met veel plezier.

 

Wat doet u naast uw hobby en is dat goed te combineren?

Duivensport is toch het mooiste wat er is maar ik voetbal nog bij de Veteranen 1 op Zaterdag bij Juliana Mill. Wel onder die omstandigheden dat ik alleen maar voetbal van September tot April. Want dan begint het duivenseizoen en heb ik alle energie nodig om dit goed te kunnen doen. Daarnaast heb ik nog met mijn vrouw een bedrijf die zich gespecialiseerd heeft in het Werven en Selecteren van ICT medewerkers op HBO+ niveau en Ad-interim management voor ICT functies. Dit doen we onder de naam Temp-IT. Zelf ben ik druk bezig om middel grote bedrijven te helpen hun bedrijfsprocessen te optimaliseren en functioneel aan te passen bij de bedrijfsdoelstellingen, missie en visie de ze voor ogen hebben.

Waaruit bestaat uw hokbestand, welk ras of soorten?

In grote lijnen bestaat mijn hokbestand uit vier lijnen:

  • Flerk & Pearl lijn van Ferry van Loo
  • Jordan en President lijn van Joop Groenen
  • Top Gun lijn van Hans Korenwijk
  • Super 03 lijn van Nico Pronk

Sinds vorig jaar heb ik 2 duifjes mogen ruilen met de top melkers uit Woerden Martijn en Buck de Kruijf. Uit Woerden kwamen 2 duifjes waarvan 1 uit de lijn van hun geweldige duivin Olympic Stefhanie. Deze zal ingekruist worden op de lijn van Joop Groenen. De andere komt uit de lijnen van Marcel Sangers en Gerard Koopman. Dit is puur Eendaagsefond en zal dit jaar gekruist worden met de duiven van Ferry van Loo.

De duiven van Ferry van Loo, Hans Korenwijk en Nico Pronk zijn bedoeld voor de Midfond en Eendaagse fond. De duiven van Joop Groenen zijn puur bedoeld voor Vitesse en Midfond.

Heeft u een favoriete duif? Zo ja, stel hem of haar hier eens voor.

Ik heb gelukkig meerdere favorieten maar een van mijn beste vliegduiven die ik ooit gehad heb, die nu op het kweekhok zit, is Black Magic. (zie foto en stamboom). Deze duif komt voort uit de Flerk lijn van Ferry van Loo x Hans Korenwijk. Deze duif is altijd gezond, zijde zacht van pluim en beschikt over een geweldig karakter. En ik kan lezen en schrijven met hem. Een prachtig beest.

Daarnaast heb ik Roos. Roos is een product uit de Flerk lijn van Ferry van Loo x Top Gun lijn van Hans Korenwijk. Roos werd dit jaar, op 5 jarige leeftijd, 1e generaal duif van de vereniging en 9e Generaal duif van de CC Uden. Prachtige duivin, ook zij is zijde zacht, altijd gezond en enorm gemotiveerd om naar huis te komen.

Wat zijn u favoriete vluchten en waarom?

Favoriete vluchten heb ik niet echt. Ik vind het geweldig leuk om aan zoveel mogelijk vluchten mee te doen. Het mooiste vindt ik persoonlijk dat 's ochtends vroeg de duiven gelost worden van de Vitesse en/of Midfond en/of Eendaagse en dan een hele dag duiven thuiskomen. Ik heb me dan ook nog niet echt gespecialiseerd. Het zou misschien wel beter zijn maar daar ben ik nog niet aan toe.

Wat zijn de mooiste prestaties en/of kampioenschappen die u tot nu toe behaald heeft?

De mooiste prestatie vindt ik nog steeds een 2e plaats NPO op de vlucht Freiburg.Was een slechte vlucht met een zeer traag verloop. Maar goed, hij was er wel en ja dat telt gewoon. Als je dit presteert weet je niet wat je overkomt. Telefoon, mail, bloemen etc etc echt geweldig om dit mee te maken. Mag wel wat meer op dit niveau, maar goed wie weet komt dit nog een keer. Daarnaast vindt ik toch wel een knappe prestatie om Generaal duif te worden in de vereniging. Dit met als concurrent Nico Pronk en met een duif van 5 jaar. Hiervoor doe je het en daar ben ik best trots op.

Welk systeem vliegt u met de oude en jonge duiven? Weduwschap, nestspel, dubbel weduwschap etc..?

Normaal gesproken speel ik klassiek weduwschap met de oude duiven. Doffers op de vlucht en de duivinnen thuis. In 2015 had ik, zoals de laatste 4 jaar, zeer weinig aanvulling bij de oude duiven en kon ik beschikken over 15 doffers. Toen heb ik besloten, omdat mijn duivinnen het eigenlijk altijd top doen op de natourvluchten, om het ook eens met duivinnen te proberen. Dus op dubbelweduwschap.

Met de jonge duiven, als ik de kans krijg, speel ik de eerste vier vluchten gewoon vanuit het hok en daarna op de deur. Helaas is hier de laatste 4 jaar niets van gekomen omdat ik steeds of bij het africhten of bij de eerste vlucht de meeste jongen alweer verspeeld heb. Ik hoop dat me het komende seizoen bespaart zal blijven en dat ik gewoon weer eens met de jonge duiven mee kan doen.

Wanneer begint bij u het kweekseizoen en waar kweekt u uit?

Bij mij begint het kweekseizoen altijd de eerste donderdag na oud op nieuw. De reden hiervoor is dat de feestdagen voor het gezin zijn en dat ik niet continu naar het hok moet om te kijken of alles goed gaat en/of weer een koppel loslaten. Nee, de feestdagen zijn voor het gezin en daarna begint de kweek en dus het seizoen.

Hoe stelt u  de kweekkoppels samen en waar let u speciaal op?

Ik probeer de lijnen die ik beschreven heb uit te bouwen en te verbeteren. Meestal, waar ik goede uit gekweekt heb, blijven bij elkaar. Bij de vliegers gaat dit anders. De duiven die hard gevlogen hebben op een doffer of een duivin blijven op elkaar. Daarnaast pak ik de prestatielijst van de vliegduiven zet ik een streep op 60% prijs in de vereniging en rayon. Vervolgens kijk ik wat ik over heb en dat gaat eruit. Meestal hou ik nog wel 2 reserve duiven over. Als dit gebeurd kijk uit welke lijnen ze komen, wat voor soort ogen ze hebben en dan worden de koppels gemaakt. Ik zet bijna nooit een staaloog op een staaloog en een bruin oog op een bruin oog. Ik zet bijna ook nooit een kweekoog op een kweekoog. Altijd een kweekoog op een vliegoog. Zeg dit dan alles??? Nee want 2 weken geleden is Bob Berendsen geweest en die heeft mijn duiven beoordeelt op de ogen en wat hem opviel was dat ik een zeer hoge concentratie aan kweekogen (volledig antracieten verkenningcirkel) op mijn hok heb. Bob verklaarde dat dit de grote boosdoener zou zijn dat ik zeer veel jonge duiven verspeel. De kwaliteit aan duiven is zeer goed volgens Bob, alleen er moeten meer duiven komen met een ander soort ogen en dan zal je zien dat veel verspelen verleden tijd is. We gaan het zien!! Wel heeft Bob, op basis van zijn theorie, een nieuwe stamvader gedefinieerd. En de klasse van Bob is, zonder dat ik iets gezegd heb, dat hij er een gekozen heeft uit een directe zoon Flerk van Ferry van Loo. Bob heeft mij een duivin te leen gegeven, ook uit de lijnen van Ferry van Loo (Zoon Maurice) om op de nieuwe stamdoffer te zetten. Jullie snappen dat ik erg benieuwd ben wat hieruit zal komen. O ja, deze doffer speelde het afgelopen seizoen nog een 1e van de CC Uden op Laon. Hoop doet leven!!!

Hoe denkt u over de medische begeleiding en wat doet u aan medische begeleiding bij uw duiven?

De duiven moeten gewoon gezond zijn en blijven. Medische begeleiding is er belangrijk als er iets aan de duiven mankeert. Verder afblijven van de medicijnen. De duiven krijgen bij mij de verplichte enting tegen Paramixo en verder niets als de dierenarts niets constateert. Eens in de 6 weken biedt ik duiven aan bij Dr. F. Marien. Als hij zegt dat er niets aan mankeert wordt er ook niets aan gedaan. De laatste 4 jaar, sinds ik met dit systeem begonnen ben, is er niets geconstateerd. Zelfs geen zware tricho. Wel in lichte vorm maar daar wordt niets tegen gedaan.

Is voeding bij de duiven voor u erg belangrijk? Wat voert u en in welke mate?

Voer is erg belangrijk voor de duiven. Echter, het begint met een filosofie waar je in moet geloven. Mijn filosofie is dat ik mijn duiven verzorg als een topsporter en dat 80% van de basisgezondheid begint in de darmen.

Als ik dit vertaal naar mijn voersysteem en bijproducten (zie volgende vraag) betekent dit dat mijn duiven het hele jaar door een mengeling krijgen die bestaat uit 20% seizoenen voer (rui, energie plus en vliegvoer van Versela Laga) en 80% uit Gerst, Paddy, Zuivering en Gerry Plus. Allen van Versela Laga. Deze mengeling wordt aangevuld met 10% Tovo en 10% snoepzaad. Dit betekent in zijn algemeenheid zo weinig mogelijk plantaardige eiwitten in het voer. De darmen blijven hierdoor optimaal in conditie en blijven de duiven gezond. Uiteraard hebben duiven eiwitten en vetten nodig maar die worden toegevoegd door middel van bijproducten als de omstandigheden zich hiervoor aandienen.

De duiven behandelen als topsporter wil zeggen een top conditie en gezondheid zijn hiervoor een voorwaarden. Vervolgens moet de natuur en rust helpen voor de vorm. Dit betekent dat in het voorseizoen hard getraind moet worden om de basisconditie te verkrijgen. Ik zeg altijd maar zo; als een wielrenner voordat zijn seizoen begint, geen 4000 km gefietst heeft kan hij niet mee in het peloton en wordt hij er gewoon afgereden. Dus ook een wielrenner, schaatser, Atleet trainen veel in het voorseizoen. Om dan te kunnen pieken gaan ze rust inbouwen. Dit probeer ik ook bij de duiven te doen. Het systeem wat ik dus hanteer in het vliegseizoen is: Eerst veel trainen en wedstrijden afwerken, goed eten, tijdig recupereren, rust geven en pieken. Dus verplicht trainen in de week zie ik, in het seizoen als geen toegevoegde waarde. Als je dit systeem doet zal je zien dat de duiven gewoon 45 minuten per vliegbeurt, uit zichzelf, hard trainen.

Geeft u ook bijproducten aan uw duiven, zo ja wat geeft u zoal?

Doordat het voer bij mij gebaseerd is op een mengeling waar de basis is gebaseerd op vezels moet ik zelf ervoor zorgen dat het herstel en de energie toegevoegd wordt aan het voer.

Voor het herstel, in het begin van de week (Zondag) krijgen ze bij mij eiwitten over het voer (Dr. Marien). Maandag is de dag van het reinigen van de spieren (Bony Basiskern, Probac 1000, Tarwepoeder, Kurkuma). Woensdagmiddag krijgen ze een mengeling van wortelen, broccoli, boerenkool, ui, knoflook en biergist als lunch. Verder krijgen ze over het voer niets meer. Het voer is dan overigens 20% Vlieg en 80% Vezels, zoals eerder omschreven. Naar het einde van de week wordt de 20% Vlieg vervangen door Energie Plus.

Als de duiven thuiskomen vinden de duiven een mengsel van Tijmhoning, druivensuiker, Athemfrei, Usne Gano (Rohnfried) en elektrolyten in het water. Dit laat ik staan tot zondagochtend. Zondagavond tot en met dinsdag
wordt er in het drinkwater Athemfrei en Avridess (Rohnfried) gedaan. Woensdag krijgen ze Actif IJzer in het drinkwater gedaan. Donderdag vinden ze Rotosol (Rohnfried) in het drinkwater. Dag van inkorven wordt er niets in het drinkwater gedaan.

Uiteraard krijgen de duiven elke dag vers grit en bak alle handen. Rode mineralen van Dr. Marien staan vrij op het hok beschikbaar.

Hoe ziet het seizoen eruit voor uw jonge duiven en dan bedoel ik opleren, leren drinken, motivatie en verwachtingen van de jongen?

Ik beschrijf het jonge duiven seizoen vanaf het moment dat de jonge duiven gespeend worden. De jonge duiven gaan er met de duivin af als ze een dag of 18 zijn. Er blijven dan geen jonge meer bij de doffers. Als de duivinnen eraf zijn krijgen de jonge duiven een kuur van 8 dagen met Usne Gano. Ze gaan ook na het spenen elk weekend gelijk een nacht in de mand. Hiermee probeer ik te bereiken stress te voorkomen als ze ouder worden voor het
opleren. Een jonge duif leer ik in het hok nooit drinken. Die dit niet uit zichzelf doen horen bij mij niet te zitten. Vervolgens laat ik de jonge duiven zo snel mogelijk naar buiten. Eerst in een kooi die ik op de klep zet en daarna
los. Bij mij betekent wel dat ze gelijk moeten luisteren want ook hier zijn de roofvogels een groot probleem. Als ik onraad zie moeten ze gelijk naar binnen en krijgen ze eten, dat overigens dan al klaar staat in het hok. Als de jonge goed genoeg vliegen begin ik ze met 14,15 of 16 weken op te leren. Dit wordt zo veel mogelijk gedaan en in grote stappen. Eerste keer 5km, 2e keer 15 km, 3e keer 25km en 4e keer 40 km. Verder ga ik niet met het africhten. Afgelopen jaren richten ik de jonge duiven altijd af in de groep. Dus alles te gelijk los. Dit ga ik komend seizoen anders doen. Meer in kleine groepjes. Misschien dat ze dan minder stress hebben en minder snel de
kop gek laten maken door de rest. Als de jonge duiven een week of 8 zijn wordt in de voerbak de blauwe drinkbakjes gezet en gevuld met water. Voeren gebeurd dan op de voertafel en op de grond. Het leren drinken doe ik een week of 8. Tot het africhten dus. Al geloof ik niet echt dat je een duif moet leren drinken. Ik zeg altijd maar zo. Als ik de drinkbak verstop in het hok en er komt een vreemde binnen is de drinkpot zo gevonden. Maar goed, beter voorkomen dan genezen.

Als de eerste africhting van de afdeling is gaan ze dan ook mee. Dit is meestal Tessenderlo (70km).

Zoals eerder geschreven speel ik dus de eerste 4 vluchten van het schabbetje en dan gaan ze op de deur. Met de nationale vluchten zorg ik meestal dat ze op een nestje zitten. Hier speel ik, als het kan, de duivinnen meestal op.

De verwachtingen van de jonge duiven is primair dat ze naar huis komen en dat ze een goede leerschool hebben gehad. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als er ook goede prestaties neergezet worden. Al is het bij mij wel zo dat alles wat ik over hou aan jonge duiven, mits goed gebouwd etc etc, mag blijven. Ook al hebben ze niets gepresteerd. Mijn redenatie hiervan is dat ik liever een oude weg doe die niets gepresteerd heeft dan een jonge waar ik nog niets van weet.

Wat is uw doelstelling voor de komende jaren?

Mijn doelstellingen voor de komende jaren zijn divers:

  • Sterker worden in de breedte;
  • Betere prestaties op Rayon, CC en Afdelingsniveau;
  • Een paar jaar een goed aantal jonge duiven overhouden zodat ik mijn, verouderde hokbestand, aan kan vullen.
  • De Midfond en Eendaagsefond als specialisatie te maken.

Als u andere liefhebbers een tip of tips  zou moeten geven wat zou dat dan zijn?

Dit is best een lastige vraag omdat het al gauw klinkt als betweterig en zo wil ik niet gezien worden!!!

Maar goed ik ga het proberen:

  • Laat je begeleiden door een goede dierenarts die niet rijk wil worden van medicatie;
  • Kies voor 1 of 2 goede basislijnen en haal bij hele goede liefhebbers duiven, al is het er maar 1 per jaar, en kruis ze op de basislijnen;
  • Luister goed naar top liefhebbers en gebruik wat jij denkt dat goed is;
  • Ervaar zelf wat voor impact iets heeft wat je doet met je duiven (observeer)
  • Probeer je duiven een goede basisgezondheid te geven;
  • Zorg dat je hok optimaal is qua klimaat en jalousie mogelijkheden;
  • Maak keuzes waarop je uit wil blinken;
  • Wees hard maar rechtvaardig voor je duiven;
  • Leg de lat hoog en handel erna.

Dit is mijn verhaal zoals ik de duivensport beleef.

Tevens wil ik gelijk gebruik maken van de gelegenheid om Ray Jonker te bedanken voor dit geweldige initiatief. Verder wens ik een ieder hele fijne kerstdagen en een zeer gelukkig, gezond en succesvol 2016 toe en laten we elkaar helpen om wensen in vervulling te laten gaan!!!

Vincent, hartelijk dank voor je medewerking en nogmaals dank voor je schenking aan pigeonsports. Ik ga je uitslagen aankomend seizoen weer op de voet volgen en hopelijk mag ik weer een aantal 1e prijswinnaars van je op de site vermelden. Fijne feestdagen en een gezond en succesvol 2016.

Ray Jonker