14-01-2016 Interview met Arie Bustraan - Heinekenszand

14-01-2016 10:30

Vandaag een interview met de spontane melker Arie Bustraan uit Heinekenszand, een man met een kapitaal hok met duiven want bij Arie komen alleen de allerbesten op zijn hok terecht. Een zeer interessant interview vind ik zelf met veel bruikbare tips en opvattingen over de hedendaagse duivensport. Veel leesplezier.


Hoe bent u met de duivensport in aanraking gekomen?

Besmet door mijn Oom Jaap v/d Velde uit Yerseke toen ik ca. 10 jaar was dus ca. 1973.


Wat doet u naast uw hobby en is dat goed te combineren?

Was in het verleden moeilijk te combineren met mijn werkzaamheden / functies met 80 tot 100 uur per week en daarnaast ook als ondernemer.

 

Waaruit bestaat uw hokbestand, welk ras of soorten?

Sinds kort: Bart Geerinckx, Albert Derwa, Jan Hooymans, Gaston v/d Wouwer, PEC Pipa Freddy / Waco Freddy lijn, etc. zie www.bustraanpigeons.nl  

Arie met Bart Geerinckx in China.

Wat zijn u favoriete vluchten en waarom?

Midfond, dagfond en jonge duiven. Waarom, omdat deze niet te kort zijn zodat het snel is afgelopen en ook niet te lang. Jonge duiven vind ik altijd spannend wat ze gaan doen en welke je gaan verrassen.

Wat zijn de mooiste prestaties en/of kampioenschappen die u tot nu toe behaald heeft?

Diverse heb zo de gegevens niet bij de hand. Ik ben veel verhuisd (7 keer) voor mijn werkzaamheden en als je dan ergens als nieuw lid start, wordt je wel eens uitgedaagd wat ik nodig heb. Zo daagden ze mij ook uit toen ik in Arnemuiden ging wonen toen nog een club met ca. 120 leden en veel duiven, ik moest maar eens zien onder op de uitslag te kunnen komen. Ondanks mijn drukke werkzaamheden heb ik ze toen behoorlijk verrast. Zo ik mij nog kan herinneren had ik 4 duifkampioenen bij de eerste 5 het eerste jaar en wisten ze wie ik was.

 

Welk systeem vliegt u met de oude en jonge duiven?

Weduwschap, nestspel, dubbel weduwschap etc..? Van alles al gedaan. Ik ga nu met duivinnen op weduwschap
spelen daar duivinnen toch sterker zijn zo ik begrijp en ook veel zie bij de toppers als Bart Geerinckx, Albert Derwa, Gaston v/d Wouwer etc. , ook enkele doffers ca. 12 op weduwschap. De jonge heb ik 3 groepen/afdelingen en is verschillend. De eerste ronde wil ik iets aparts doen, b.v. de doffertjes verduisteren en duivinnetjes op de ren en bijlichten of andersom en door de week gescheiden.

Arie met Gaston van de Wouwer in China.

 

Wanneer begint bij u het kweekseizoen en waar kweekt u uit?

Half december ik kweek uit de kwekers en enkele vliegers, de andere vliegduiven gaan de eerste eieren van de kwekers onder.

Het hok van Arie.

 

Hoe stelt u  de kweekkoppels samen en waar let u speciaal op?

Goed maal goed, op de lijnen/afstamming, op de ogen, klein x groot, compenseren wat tegen elkaar kan etc. sommige laat ik ook vrij koppelen.

 

Hoe denkt u over de medische begeleiding en wat doet u aan medische begeleiding bij uw duiven?

In het verleden deed ik dit naar eigen inzicht en denk teveel, ook teveel korte kuurtjes. Ik ga dit nu anders doen en wil gewoon iedere 14 dagen voor controle naar een goede dierenarts. Alleen medisch als het echt noodzakelijk is. Verder een oog en of keel druppel is wel aan te bevelen lijkt mij.

Goede, de top duiven mankeren bijna nooit iets ! Conclusie .......................

 

Is voeding bij de duiven voor u erg belangrijk? Wat voert u en in welke mate?

Voeding en vooral goed systeem zijn een van de belangrijkste onderdelen. Ik overweeg nu Matador te gaan voeren daar ik hier veel lof over hoor en ga mij aan een strak systeem houden. Mijn handen zijn meestal te groot en ik was te makkelijk en ruim in het voeren. Dat gaat NIET !!! Een duif heeft niet TEVEEL nodig, bij TE-veel gaat het zeker niet.

Ik heb duidelijk gezien wanneer ik de discipline op breng mij te houden aan een goed systeem de prestaties er waren, zodra ik verslapte wat ik veel heb, ging het niet meer.

Den Staf Theeuwes (ik ben nog grossier Beyers geweest) zei altijd:  teveel VOER IS VERGIF! Schrijf dat op je voerbak en het komt goed EN GRIT IS DOPING !!! iedere dag vers grit verstrooid (dus niet in een potje waarbij alleen de baasjes het eerste er uit halen en de rest niet kan kiezen) is veel belangrijker en zie je aan de duiven.

 

Geeft u ook bijproducten aan uw duiven, zo ja wat geeft u zoal?

Heb dit veel gedaan van alles geprobeerd en ook wel eens zonder. Geloof er niet meer zo in behoudens het veel geld kost! Denk de basis producten genoeg is zoals biergist, lookolie, goede mineralen o.a. van Dokter Marien, evt. wat pinda's/kaas/Tovo, Rohnfried Avidress (super product) en blitzform.

Verder gaat het gewoon om zeer goede duiven, die hebben ook niet veel nodig. Met bijproducten maak je geen goede duif.

 

Hoe ziet het seizoen eruit voor uw jonge duiven en dan bedoel ik opleren, leren drinken, motivatie en verwachtingen van de jongen?

Opleren lijkt mij heel goed als je het kan opbrengen en de tijd voor heb wil dat nu weer meer gaan doen, in mijn beste periodes leerde ik mijn jonge veel op in alle omstandigheden ook nog s'avonds na het eten en mijn werk.

Leren drinken vind ik een probleem maar is wel belangrijk en ben je een stap mee voor, ik ben veel vroege prijzen ieder jaar de eerste 4-5 vluchten verloren daar ik aan een meer woon en mijn jonge de eerste weken bij thuiskomst water uit het meer gaan drinken omdat ze zoveel dorst van de stres hebben. Ze vliegen dan over het water met de vleugels op het water en drinken al vliegend over het water, sommige gaan dan ook op de vis steigers zitten of in de bomen rond het meer en verspillen 30 minuten tot uren of meer aan tijd. Is een drama !

Motivatie is natuurlijk belangrijk en de kunst om jonge gek te maken en snel naar huis te lokken.

Toch zie ik liever een jong wat goed van het eigen schabje/vakje komt, zonder extra stimulansen of forceren, dus gewoon op kwaliteit naar huis komt.  Bij mij waren dit meestal mijn beste duiven ook als oude.  

Jonge die alleen goed komen als je er van alles voor uit de kast moet halen, zijn als oude meestal niets waard is mijn ervaring. Die zijn alleen met een dolle kop naar huis gekomen maar niet op kwaliteit denk ik.

Wat is uw doelstelling voor de komende jaren?

Hoog in de TOP te komen en exclusieve TOP duiven te genereren, dus geen goede, geen hele goede, maar alleen de top duiven.

Arie is inmiddels in China al een bekende persoonlijkheid geworden.

 

Als u andere liefhebbers een tip of tips  zou moeten geven wat zou dat dan zijn?

Tip! Als je een topduif of duiven heb, verkoop die als het kan NOOIT !!! dat is je toekomst waar je uit moet putten en mee verder moet, evt. kun je beter dan kinderen/kleinkinderen hier uit verkopen! Velen gingen hier op stuk behoudens de slimme Toppers die je nu ziet en exclusief zijn. Die hebben hun goede toppers gehouden daar ze ook weten de kans vele malen groter is uit top x top regelmatig een topduif te kweken en zo in de top te blijven. Zorg voor jezelf en verkoop je niet los c.q. stuk.

En als je iets wil verkopen probeer dan het beste te leveren zoals je zelf ook zou willen, hou je naam eer aan en hoog en denk aan je toekomst op langere termijn.

Verdere tips moeilijk, kan wel een boek schrijven.

Ligt er aan wat je wilt, is het hobby of wil je de top? Als je de top wil besef dan de kans klein is en voor de meeste niet haalbaar! De tijden zijn veel veranderd en ging vroeger gemakkelijker, nu is alles tot het uiterste geperfectioneerd etc.

Je moet nu Discipline en motivatie hebben tot het uiterste, de feeling hebben, geboren melker te zijn en niets aan toeval over laten zo je in alle top sport ziet en erg veel tot alles kunnen opbrengen, zelf heb ik daar ook moeite mee, eerlijk is eerlijk. Ook in andere sporten lukt dit maar bij enkele van de velen, zie de top sporters.

Er zijn veel goede duiven maar weinig goede melkers, weinig TOP duiven en weinig TOP melkers, die tot het uiterste gaan en er echt alles voor over hebben en geboren melker zijn die alles met een duif kunnen doen, zien en uit halen.

Zorg dat alles goed is (de cirkel moet echt rond zijn en aan NIETS ontbreken wat heel moeilijk is en soms onmogelijk in bepaalde situaties) en probeer dan die goede duiven te vergeten en zoek naar exclusieve topduiven (bij eerlijke melkers waarbij de gunning er is je te willen helpen en geen bedriegers, zakken vullers zijn of die je het niet gunnen) als je die zelf niet hebt, ga desnoods een paar jaar niet op vakantie en durf te investeren in de room echte kwaliteit waarbij de kans op succes groter is! Verder moet nogmaals wel heel de cirkel rond zijn anders doen die topduiven/lijnen het ook niet.

Geloof niet in toeval, excuses etc. dan doen de toppers ook niet en hebben meestal geen excuus daar ze alles tot in de puntjes tip top op een rijtje hebben uitgestippeld en of voor zijn, onderzoeken altijd alles, zijn op de hoogte en er altijd mee bezig ook om een stap voor te zijn etc.  Als je dat kan op brengen lukt het zeker.

Ook Niet altijd excuses zoeken en afgunst op de toppers hebben, o.a. ook die smoesjes van heb er geen geld voor terwijl men wel andere dingen doet o.a. uit eten, vakanties, luxe, mooie meubelen, tuin etc. wat bij vele voor gaat. Maar niet bij de toppers waar dit later komt.

Ook de toppers hebben er alles voor over, geïnvesteerd sommigen met hun laatste geld of lening en lieten er alles voor, terwijl bij anderen de andere dingen voor gaan. Ook ik heb daar veel fouten in gemaakt en nog of wilde dat gewoon niet daar ik andere dingen belangrijker vond/vind.

Arie Hartelijk dank voor je eerlijke en oprechte antwoorden en mening. Ik denk dat er wat melkers zijn die hier mee vooruit kunnen en ik wens jou ook heel veel succes met je duiven voor de toekomst. We hebben nog een afspraak staan dus ik kijk er naar uit om je duiven te mogen bekijken dit voorjaar.

Ray Jonker