12-05-2015. Jonker Breedingloft - Didam

12-05-2015 13:45


Jonker Breedingloft - Didam



Heb al verschillende interviews gehouden met wat liefhebbers door den lande en na wat aandringen door verschillende mensen dan nu ook maar eens een interview met mezelf voor zover dat mogelijk is. Bij Pigeonsports doen we niet zo moeilijk en dus daarom vandaag een interview met Ray Jonker van Jonker Breedingloft uit Didam. Ik ben overigens nog steeds op zoek naar mensen die ook een wekelijkse of maandelijkse bijdrage willen leveren hetzij in de vorm van een interview, reportage, blog, column. Voelt u zich geroepen? Mail me gerust op info@pigeonsports.nl  

 

Hoe ben je met de duivensport in aanraking gekomen?

Ik ben met de duivensport in aanraking gekomen door mijn vader en opa die altijd duiven hebben gehad. Ik ging als jochie van een jaar of 6 al mee naar de hokken en duivenlokaal en stond bij elke vlucht duiven op te passen en kon ook uren blijven wachten en kijken wat mijn broertje Patrick totaal niet kon begrijpen. Het is een virus dat me toen al te pakken had.

Wat doe je naast je hobby en is dat goed te combineren? 

Ik ben helaas sinds enkele jaren volledig arbeidsongeschikt verklaard waar ik nog steeds niet aan kan wennen en deels heb ik het waarschijnlijk ook nog niet geaccepteerd maar het is nu eenmaal niet anders en ik zal me erbij neer moeten leggen dat mijn gezondheid niet beter zal gaan worden. We moeten roeien met de riemen die we hebben is me altijd geleerd en dat doen we dan ook maar. Het leven is ook nog te mooi om bij de pakken neer te gaan zitten.

Waaruit bestaat je hokbestand, welk ras of soorten?

Mijn kleine kweekhokje bestaat uit duiven van de vroegere combinatie Doornenbal Jonker, Henk Wiersma,  mijn maat Michel Driessen, Hans en Evert Jan Eijerkamp, Nico Jan Koenders, Comb. Lokhorst, Berth Knaven, Lorenzo van Russel. Ik heb ook een doffer gekregen van Henri Diks uit zijn superkweker teletekst 98 en ik heb dit jaar een superduivin te leen van duivenvriend Arnoldus Poessenauw. Meer info over deze duiven kun je vinden op www.jonker-breedingloft-didam.nl


Wat zijn je favoriete vluchten en waarom?

Mijn favoriete vluchten waren toen ik nog actief deel nam toch wel de dagfondvluchten. Geweldig om van deze vluchten na een uurtje of negen vliegen je duiven te zien komen en als ze dan ook nog eens steenvroeg zijn dan is dat een gevoel wat niet te beschrijven is. Echt geweldig om mee te maken dat je na twee weken intensief trainen en zorgen dat alles klopt je beloont wordt door je gevleugelde vrienden.

Wat zijn de mooiste prestaties en/of kampioenschappen die je tot nu toe behaald hebt?

Mooiste vind ik altijd het winnen van de 1e Prijs en of dat nu in de club is, regio of afdeling, het is gewoon de kroon op het werk waardoor je weer gemotiveerd aan de nieuwe week begint. In de seizoenen 2011, 2012 en 2013 heb ik maarliefst 27 keer de eerste prijs in onze sterke vereniging behaald, daarnaast ook nog eens een aantal eerste prijzen in de afdeling tegen respectievelijk 27.158 en 27,965 duiven en een daarnaast nog een aantal eerste prijzen in de kring 3 tegen gemiddeld 6000 duiven. Maar het allermooiste vond en vind ik de teletekstvluchten, ikzelf vloog in 2008 toen ik nog op mezelf vloog 2x een 3e NPO met de jonge duiven en met Doornenbal waren de mooiste teletekstnoteringen een 1e NPO Laon met Chelsea en een 3e en 4e NPO Salbris. Dat is genieten en daar doen we het uiteindelijk toch ook voor.

Welk systeem vlieg je met de oude en jonge duiven? Weduwschap, nestspel, dubbel weduwschap

Ik vloog altijd dubbel weduwschap met de oude duiven. Zowel de doffers als de duivinnen gingen mee dus er zat niets thuis te wachten. Wij deden niet zo moeilijk, als 1 van beide partners er niet was dan kregen ze gewoon even een andere partner tot de eigen partner er was. Ik moet wel zeggen dat ik het spelen met duivinnen het mooist vind, ook het trainen van duivinnen is een lust om naar te kijken als ze in vorm zijn. Ze scheren dan werkelijk door het luchtruim alsof ze nagezeten worden. Wat betreft de jonge duiven, die werden bij mezelf op het schapje gespeeld in 2007 en 2008 en toen ik in combinatie speelde hebben we de jongen vanaf de 3e jonge vlucht op de deur gespeeld wat ook prima is bevallen. Als je tijd hebt voor de jonge duiven dan kan iedereen winnen mits je ook materiaal hebt en ze gezond kunt houden.

Wanneer begint bij jou het kweekseizoen en waar kweek je uit?

Ik koppel mijn kweekkoppels nu op 5 december maar toen ik nog vloog was dit 1 februari en werden de vliegkoppels 1 maart gekoppeld met het oog op de dagfondvluchten.

Hoe stel je de kweekkoppels samen en waar let je speciaal op? 

Ik ben van mening dat goed x goed de beste kweekmethode is en dat je daar het snelst een super uit kunt kweken. Ik respecteer de ogenkenners maar ik kijk er zelf niet naar. Als ik een keuze moet maken uit twee duivinnen voor een behoorlijk forse doffer dan zou ik wel een wat kleinere duivin kiezen en andersom. Mijn gezegde is altijd "je kunt uit twee ezels geen renpaard kweken" ook al hebben ze mooie ogen.

Hoe denk je over de medische begeleiding en wat doe je aan medische begeleiding bij je duiven?    

Ik doe niets aan mijn duiven op medisch gebied, mijn duiven worden jaarlijks geënt tegen Paramixo en Parathyfus en krijgen verder geen medicijnen wat de meeste niet begrijpen. Ik laat de duiven wel regelmatig onderzoeken door een dierenarts en als er wat geconstateerd zou worden dan wordt er in gegrepen uiteraard. Mijn duiven krijgen wel 3 dagen per week knoflook in het drinkwater.

 

Is voeding bij de duiven voor jou erg belangrijk? Wat voer je en in welke mate?   

Voeding is altijd belangrijk in een sport en dus ook in de duivensport. Omdat ik alleen maar kweek ben ik advies gaan vragen bij Dick de Leeuw van de firma Beyers en zo hebben we samen besloten dat voor mij Galaxy Kweek van Beyers het beste is en ik moet zeggen dat het mij zeer goed bevalt tot op heden.

Dick de leeuw op bezoek van de firma Beyers.

 

Geef je ook bijproducten aan je duiven, zo ja wat geef je zoal? 

Ja mijn duiven krijgen ook bijproducten, zo geef ik twee x per week de Olympic MG Mix van Beute over het voer aangemaakt met de lecithine olie van Beute. Verder krijgen ze elke dag vers grit en allerhande wat ik afwissel. De ene keer Beutebak, dan Patagoon, bak van Teurlings, dan weer Lokkiemix en noem ze maar op.

Hoe ziet het seizoen eruit voor je jonge duiven en dan bedoel ik opleren, leren drinken, motivatie

Toen ik nog met de duiven vloog werden de jongen na een drietal weken in de ren voor het eerst buiten gelaten, ze waren dan wel vrij vlot maar het voordeel was dat ze dan sneller konden vluchten voor de roofvogels. Na een aantal weken als ze goed vlogen werden er manden in de ren geplaatst waar ze dan zelf in en uit konden lopen en waar ook waterbakken aan hingen zodat ze konden leren drinken vanuit de mand. Als de duiven allemaal lekker met het koppel meevlogen werd er voor het eerst afgericht op een afstand van slechts 1 a 2 km. na die eerste africhting werden de duiven goed geobserveerd voor een dag of 2 om te kijken of er geen duiven bijzaten die gelijk een terugslag hadden en of ziek werden door stress. Als die er bijzaten werden die apart gezet en er werd niets aan gedaan, na 3 dagen moesten ze weer helemaal strak zitten anders werden ze verwijderd van het hok. In de weken daarna werden de jongen dan 2 a 3 keer per week weg gebracht totdat de eerste africhting daar was met de grote wagen. Tussen de jonge vluchten door werden de jongen ook op de woensdag weg gebracht voor een vluchtje van ongeveer 50 km. Wat betreft de motivatie, de jongen werden de eerste weken gewoon vanaf het schapje gespeeld en daarna op de deur. Je zult zien wat een verschil in training het maakt als je de duiven op de deur speelt.

Mij oude hokje waar ik in 2007 en 2008 vanaf speelde. slechts 4 meter.


Wat zijn de verwachtingen van de jongen?

De verwachtingen bij de jongen waren echt gericht op de NPO vluchten, we speelden niet voor een kampioenschap alhoewel ik zelf in 2008 1e onaangewezen kampioen jonge duiven werd en de 1e duifkampioen jong had. In 2001 werd ik samen met mijn vader nog 7e kampioen van Nederland met de jonge duiven. Machtig mooi spel, het jonge duivenspel.

Mijn huidige kweekren.


Wat is je doelstelling voor de komende jaren

Mijn doelstelling is om een leuk kweekhokje te krijgen waar uiteindelijk alleen nog duiven zitten uit 1e NPO winnaars of winnaars in groot verband. Ik hoop natuurlijk ook dat de mensen die jongen van mij hebben zeer goed met deze duiven zullen gaan presteren en dat ze mij daarvan ook op de hoogte zullen houden.

Als je andere liefhebbers een tip of tips zou moeten geven wat zou dat dan zijn?

Hou duiven op een manier die past bij je dagelijkse werkzaamheden en hou het houden van duiven simpel. De meeste melkers denken te moeilijk en hanteren schema's waar ik helemaal tureluurs van wordt. Ga naar een aantal goede liefhebbers en haal dan uit de beste vliegers of kwekers duiven waar je wat mee op kunt bouwen. Probeer altijd met goede zin het hok op te gaan want de duiven voelen aan wanneer je niet goed in je vel zit en dat zal ook terug te zien zijn in de uitslagen. Kies je vluchten uit waarop je wilt vlammen en werk daar dan naartoe, je kunt niet het hele jaar voor die eerste plek spelen. Verder hoop ik nog jaren van deze prachtige hobby te mogen genieten al is het op een heel andere wijze dan bij de meeste van u maar wie weet wat de toekomst nog brengt.

Heeft u verder nog vragen naar aanleiding van dit interview? Stel ze gerust op info@pigeonsports.nl

 

Ray Jonker

Pigeonsports