11-02-2016 Interview met P. Timmer en Zn. - Hardinxveld Giessendam

11-02-2016 12:33

Vandaag weer een interview geregeld door de topper Max van Dongen die mij geregeld van een leuk interview voorziet. Bedankt Max.

Hier een interview van een Topper uit de eigen club P. Timmer & Zn uit Hardinxveld-Giessendam, een combinatie die mij erg goed geholpen heeft in de begin jaren van de duivensport. Naast hun leuke karakter beschikken ze ook over een uitstekende stam duiven!

Hoe bent u met de duivensport in aanraking gekomen?

Ik ben van jongs af aan met duiven opgegroeid, mijn vader speelde toen in combinatie met mijn in 1993 overleden ome Bas onder de naam Gebr. Timmer. Na het overlijden ben ik samen met mijn vader verder gegaan onder de naam P. Timmer & Zn.

Wat doet u naast uw hobby en is dat goed te combineren?

Ik werk als projectleider in de bouw bij Bouwonderneming Stout B.V., een gezin met drie dochters die allen school gaan en veel sporten, en als er dan nog tijd overblijft stap ik graag op de racefiets. Het is af en toe prioriteiten stellen maar het is met een beetje goede wil best te combineren.

Waaruit bestaat uw hokbestand, welk ras of soorten?

We spelen met 24 koppels oude duiven en ca. 60 jongen en hebben variërend 12 tot 16 kweekkoppels. Bij ons zul je niet snel een ras of soort kunnen benoemen, we hebben de laatste 20 a 25 jaar van diverse hokken duiven aangeschaft en zodoende zit er dus ook van meerdere liefhebbers wel wat goeds op de hokken. Zonder verder iemand te willen vergeten of tekort te willen doen noem ik ons Topkoppel ( doffer Jan van Wijnen x duivin Jos de Ridder ) en het koppel Bertus x Gerrie ( beide Comb. v/d Pol-Vedder ) waaruit een redelijk aantal goede duiven of nazaten zijn gekomen. Beide koppels zijn er vanwege ouderdom inmiddels niet meer. Ons Ploontje ( heeft zelf ook heel goed gepresteerd ) is er nog wel en drukt redelijk haar stempel op ons duivenbestand.

Wat zijn u favoriete vluchten en waarom?

Van huis uit zijn we eigenlijk nog steeds generaal spelers, onze voorkeur gaat uit naar de midfond en dagfond, maar ook van de vitesse en dan vooral de nalijn kunnen we erg genieten. Nalijn is wel een spelsoort waar je wat energie in moet steken ( 2 a 3x per week wordt er dan gereden ) om met duivinnen op nest te presteren maar dat loont vaak wel.

Wat zijn de mooiste prestaties en/of kampioenschappen die u tot nu toe behaald heeft?

Het mooist is en blijft toch het spelen van een 1e prijs en zeker als dat ook de 1e NPO is. Dat hebben we in 2011 mogen meemaken vanuit Sens, 1e en 4e NPO. Verder werden we in 2013 1e Keizerkampioen Midfond van Afdeling 5, Rayon Oost. Dat zijn van die dingen die je niet ieder jaar zomaar voor elkaar bokst.

Welk systeem vliegt u met de oude en jonge duiven? Weduwschap, nestspel, dubbel weduwschap etc..?

Met de oude duiven wordt er totaal weduwschap gespeeld, mijn vader speelde als een van de weinigen in de jaren '70 al met een paar duivinnen op weduwschap en dat is nooit veranderd. De jonge duiven wil per jaar nog wel eens verschillen maar meestal worden die gewoon vanaf het schapje gespeeld. We scheiden de jongen meestal niet en toch vinden we voor half augustus bijna geen eieren. Zal mogelijk ook te maken hebben met de strakke indeling van de hokken die dagelijks 2x gekuist worden. De nalijn wordt zoals al eerder genoemd op nest gespeeld met hoofdzakelijk oude duivinnen.

Wanneer begint bij u het kweekseizoen en waar kweekt u uit?

De kweekduiven zijn de laatste 10 jaar begin december gekoppeld behalve dit jaar, ik had er nog weinig zin in en heb ze 17 december gekoppeld op het moment dat de kerstvakantie begon en dat is best bevallen. De vliegduiven koppelen we ergens half tot eind januari. Uiteraard kweken we 2 a 3 ronden uit de kweekduiven en van de vliegduiven houden we ook meestal uit de helft van de koppels wel wat.

Hoe stelt u de kweekkoppels samen en waar let u speciaal op?

Meestal gaan we samen het hok in en beslissen ter plaatse wat er bij elkaar gaat, zeg altijd dat ik weinig of geen verstand van duiven heb dus de geluksfactor en het gevoel zullen het veelal moeten doen. Ook het kunnen sparren ( twee meningen tegen elkaar afwegen ) met elkaar geeft vaak al een inzicht. Maar als we ergens naar kijken dan proberen we twee verschillende ogen op elkaar te zetten en we kijken een beetje naar tegenpolen, dus bijvoorbeeld grote of lange tegen kleine of korte duif. Uiteraard zien we graag zoveel mogelijk goede tegen elkaar maar ook wij hebben net als zoveel anderen te weinig goede.

Hoe denkt u over de medische begeleiding en wat doet u aan medische begeleiding bij uw duiven?

Medisch doen we het liefst zo min mogelijk, maar als er wat hapert proberen we dit natuurlijk snel onder de knie te hebben. Buiten PMV wat verplicht is, enten we de laatste jaren de jonge duiven tegen pokken. Dit najaar voor het eerst alle duiven ook geënt tegen paratyfus, de reden hiervoor was vorig jaar paratyfus bij de kweekduiven wat vooral veel heel goed presterende duivinnen heeft gekost, dat doet zeer als je zulke duiven moet ruimen. In het seizoen geven we zolang de prestaties goed zijn helemaal niets aan antibiotica. Meestal een geelpil voor het seizoen en als het echt minder lijkt te worden dan vaak weer een geelpil of BS van Belgica de Weerd. Bij de jonge duiven hebben we ook heel lang de visie gehad van uit laten zieken ( meestal adeno of coli of wat er ook heerst tegenwoordig ) als het vliegseizoen er nog niet was maar daar zijn we wel op terug gekomen. Zodra er wat loos is bij de jonge duiven gaat er vaak meteen 4 in 1 in het water van Belgica de Weerd. Bij de jonge duiven gebruiken we in tegenstelling tot de oude duiven ook eerder wat tegen ornithose achtige klachten en dan met name bij ( erg ) warm weer.

Is voeding bij de duiven voor u erg belangrijk? Wat voert u en in welke mate?

We voeren vliegspeciaal gemengd met zuivering van de Patagoon ( zijn granen van Robeys ) aan zowel jong als oud. Als vetrijke mengeling wordt de mengeling van Robeys gebruikt. We hebben jaren lang hoofdzakelijk Versele laga gevoerd en zien geen verschil. Het verschil zit hem in de prijs, het voer van de Patagoon is ca. 40 a 45 cent per kg goedkoper, dat scheelt nogal wat over een jaar genomen.

Geeft u ook bijproducten aan uw duiven, zo ja wat geeft u zoal?

Aan bijproducten natuurlijk grit en roodsteen, verder 1x per week biergist wat wordt geplakt aan het voer door citroensap. Andere gebruikte producten zijn Forte Vita van Travipharma, Patagoon emmer allerhande, snoepzaad en hennep, pinda's, Belgasol van Belgica de Weerd, Vlietabo en niet te vergeten dagelijks knoflook in het water.

Hoe ziet het seizoen eruit voor uw jonge duiven en dan bedoel ik opleren, leren drinken, motivatie en verwachtingen van de jongen?

We proberen de jonge duiven wel een keer of 8 a 10 weg te brengen voor het seizoen begint maar dat lukt door diverse omstandigheden niet altijd. Leren drinken moeten ze zichzelf leren, geen namaakmanden en drinkbakken te vinden in ons hok. Qua motivatie heb ik e.e.a. al gezegd bij een eerdere vraag, onze prestaties met de jonge duiven zijn dan ook vaak zeer grillig, het ene jaar slecht en het andere jaar best redelijk. Je krijgt vaak wat je zaait en ons hart ligt niet echt bij de jonge garde, moet wel zeggen dat als het even goed gaat, je er ook gemakkelijker wat meer voor over hebt en dan is het opeens ook leuk. Goede prestaties zijn altijd leuk.

Wat is uw doelstelling voor de komende jaren?

Proberen 1e prijzen te winnen en zoveel mogelijk lol te hebben met de sport zowel thuis als in het verenigingsgebouw. De sport takelt hard af en hoop dat er een oplossing komt voor de terugloop en er snel iets gedaan zal gaan worden om de sport waar mogelijk eerlijker en weer onvoorspelbaarder te krijgen. Vluchten worden steeds meer beheerst door professionals en dat is voor de amateur niet leuk en een reden om af te gaan haken. Ik heb er op mijn weblog ( www.timmerduiven.nl   ) al genoeg over gezegd dus ga het hier allemaal niet noemen.

Als u andere liefhebbers een tip of tips zou moeten geven wat zou dat dan zijn?

Probeer op je eigen manier te genieten van de sport.


Top Pieter bedankt, dit was een interview met een topper uit mijn eigen club. Dat er kwaliteit aan duiven zit kan ik zelf bevestigen het hok in Sliedrecht bestaat op dit moment voor 60% uit Timmer duiven waar op dit moment met veel succes mee gevlogen word. Die 1e prijzen gaan hoe dan ook vallen bij jullie, Ik gun hem jullie van harte maar, het word geen weggevertje.

Max van Dongen,