05-01-2016 Interview met Comb. Loef - Herwen

05-01-2016 11:28

De Comb. Loef - Herwen, 7e Kampioen van Nederland op de eendaagse fond in 2009.

De Comb Loef bestaat uit 3 zeer fanatieke melkers (Henk Loef, Gerard Loef en Erik Loef) die altijd voor de eerste prijs strijden, ze hebben goede duiven maar blijven altijd op zoek naar nog betere zoals de meeste kampioenen dat doen. De verzorging word grotendeels door Henk Loef gedaan maar waar nodig springen zoon Erik en oom Gerard bij. Erik doet ook de administratie van de duiven. Hun hart ligt de laatste jaren toch het meest bij de dagfondvluchten maar ook op de vitesse en midfond staan ze hun mannetje. Dit is een combinatie die we de komende jaren zeker in de gaten moeten houden op de dagfondvluchten want de heren hebben geweldige kwaliteitsduiven voor deze vluchten in huis. Ook de Comb. Loef wou graag meewerken aan een interview voor Pigeonsports waar we uiteraard erg blij mee zijn. Veel leesplezier.

 

Hoe bent u met de duivensport in aanraking gekomen?

De familie Loef uit Herwen is al ruim 40 jaar bezeten van de duivensport. Zelf postduiven houden werd door ruimte- en tijdgebrek op zeer kleine schaal uitgeoefend door Henk. Zijn broer Gerard was veelal aanwezig bij zijn broer en als zijn broer zelf geen duiven had ging hij samen met Henk naar Jan Lenting en in latere jaren naar Wim Claassen in Herwen om van de duivensport te genieten. Uiteindelijk werd in 1997 besloten om zelf weer te beginnen met postduiven. De zoon van Henk werd ook in het geheel betrokken, waardoor de combinatie bestaat uit 3 personen. Een hok van 7 meter werd gebouwd aan de Antoniusstraat in Herwen, de postduiven werden gehaald in Duitsland bij een oom van Gerard welke goed presteerde aldaar met de "Schellens" duiven. Ook enkele duivenliefhebbers uit de buurt schonken duiven zodat in 1998 hoofdzakelijk met late jongen werd meegedaan aan de wedvluchten. Inmiddels heeft de Comb. Loef een geheel nieuw hok laten plaatsen waar ze vanaf seizoen 2016 op gaan vliegen.

Het nieuwe duivenhok in aanbouw.

 

Wat doet u naast uw hobby en is dat goed te combineren?

Henk en Gerard zijn gepensioneerd en Erik is werkzaam als Financieel Administratief Medewerker. De verzorging wordt dus grotendeels door Henk gedaan omdat het hok ook bij hem staat, waar nodig helpen Gerard en Erik mee.

 

Waaruit bestaat uw hokbestand, welk ras of soorten?

Hoofdzakelijk wordt goed gepresteerd met de Schaerlaeckens duiven en de inbreng van de lijn Kannibaal. Er wordt wel regelmatig een bonnetje gescoord van goede liefhebbers om het hok te versterken.

De 987 was hun beste duif ooit met een prijspercentage van 88,75%.

 

Wat zijn u favoriete vluchten en waarom?

Wij spelen in principe de vitesse-midfond-dagfond-jonge duiven en natour vluchten maar onze voorkeur gaat uit naar de Dagfond. Hier krijgen de goede duiven een eerlijker kans en heeft wind en ligging niet echt een invloed denken wij.

Ook op de vitesse staan ze hun mannetje! 2e Teletekst kring 3 / 9894 duiven maar tevens ook de 2e van de gehele afdeling 9 tegen 30.500 duiven. Deze doffer komt rechtstreeks van het Kweekhok van Hans Roos uit Elten, de vader van deze komt van Cees Schoevers en de moeder komt van Dick van Oort uit de toplijnen James Bond en Miss Victoria.

 

Wat zijn de mooiste prestaties en/of kampioenschappen die u tot nu toe behaald heeft?

Al vanaf het begin zijn we met uitzondering van 2 jaar Generaal Kampioen van de Rijnvliegers uit Lobith en natuurlijk de 3 Teletekst vermeldingen zijn mooie prestaties. Maar dat we in 2009 gehuldigd zijn tot 7e Hokkampioen op de eendaagsefond van Nederland is tot nu toe toch wel het mooiste wat we meegemaakt hebben. Afgelopen jaar pakten we ook weer een 1e prijs in de kring 3 van de afdeling 9 op Chimay tegen 4915 duiven. Dat zijn de prestaties waar we voor gaan.

 

Welk systeem vliegt u met de oude en jonge duiven? Weduwschap, nestspel, dubbel weduwschap etc..?

Normaal gesproken vliegen we met de oude duiven alleen met de weduwnaars op weduwschap dus maar dit jaar gaan we het totaal Weduwschap uitproberen, met de jonge spelen we het nestspel omdat we door de geringe ruimte de duiven niet kunnen scheiden!

 

Wanneer begint bij u het kweekseizoen en waar kweekt u uit?

Meestal wordt er begonnen met de kweek in de 1e week van januari en uit onze beste vliegers worden er jonge uit gekweekt. I.v.m. de ruimte hebben we geen kwekers op eigen locatie maar elders en daar worden er een 4 tot 8 jongen uit gekweekt als alles lukt!

 

Hoe stelt u  de kweekkoppels samen en waar let u speciaal op?

Goed x Goed wordt er toegepast, we kijken niet echt naar de ogen of andere eigenschappen!

8e NPO Chateaudun in 2011 met een doffer gekocht van Jos Aaldering Didam waarin  aan vaderskant het soort van Frans Timmermans uit Wehl (Schaerlaeckens) rijkelijk aanwezig is en aan moeders kant zien we nog het oude Delbar soort via Wim Raben Loil.

 

Hoe denkt u over de medische begeleiding en wat doet u aan medische begeleiding bij uw duiven?

Aan medische begeleiding wordt er al jaren niet gedaan, alleen als de duiven echt wat mankeren wordt de dierenarts geraadpleegd.

 

Is voeding bij de duiven voor u erg belangrijk? Wat voert u en in welke mate?

Duiven moeten voldoende voer hebben om topprestaties te leveren, wij voeren dan ook volle bak van hoofdzakelijk Matador.

 

Geeft u ook bijproducten aan uw duiven, zo ja wat geeft u zoal?

Er ligt alleen altijd knoflook in het water en we gebruiken Clinee Trill 1x per week. Ook wordt er snoepzaad en wat Hennep bijgegeven zoals een ieder wel gebruikt.

 

Hoe ziet het seizoen eruit voor uw jonge duiven en dan bedoel ik opleren, leren drinken, motivatie en verwachtingen van de jongen?

Als de jonge duiven goed bij huis vliegen wordt er zo'n 4 weken voor de vluchten begonnen met opleren, daarvoor zijn de jonge duiven al wel regelmatig in de mand gezet om te wennen en te leren drinken (hiervoor hebben we ook een soort wensysteem via de Habru in het hok staan wat een mand nabootst met drinkgoot). De jonge worden langzaam weggebracht in kleine etappes tot een 20km!

 

Wat is uw doelstelling voor de komende jaren?

Onze doelstellingen zijn om op de Dagfond goed te presteren en natuurlijk de bijbehorende Teletekst vermeldingen. Ook weer een podiumplaats op het Nationaal podium voor de eendaagse fond zou weer top zijn om te halen.

1e NPO afd. 8 Zuid Bourges en 2e van de gehele afdeling 8 tegen 7915 duiven. Helaas bleef deze klasbak die ook nog een 7e NPO Chateaudun vloog in 2011 op Blois weg. Deze doffer is een kruising van het Schellens soort x Schaerlaeckens, verkregen via Ome Heini en Gebr. Tenback.

 

Als u andere liefhebbers een tip of tips  zou moeten geven wat zou dat dan zijn?

Zorg dat u het plezier erin houdt want deze mooie sport mag niet dood bloeden, natuurlijk wegen de mooie prestaties mee dus zorg ervoor dat u steeds betere duiven op uw Kot krijgt want stil zitten is achteruitgang!

Henk, Gerard en Erik hartelijk dank voor jullie bijdrage aan Pigeonsports. Ik wens jullie een heel goed seizoen 2016  toe en wellicht kom ik dit jaar nog richting Herwen om een reportage te mogen schrijven over een afdelingsoverwinning van 1 van jullie toppers. Succes mannen.

Ray Jonker

Pigeonsports