02-01-2016 Reportage Jan Karsten - Wierden

02-01-2016 14:16

"Al 23 jaar achtereen de 1e generaal van zijn vereniging"

Jan Karsten uit Wierden is een heel gepassioneerde melker die ondanks zijn duivenlongen toch zijn passie, de duivensport wil blijven beoefenen zoals als het kan want ook voor Jan zijn er natuurlijk grenzen in deze. Hij kan het nu goed af met een duivenhelm maar hij gaat al niet meer naar bv tentoonstellingen waar vele duiven bij elkaar zitten. Dat Jan fanatiek is had ik al snel door want als hij over zijn duiven begint te praten is hij bijna niet meer te stoppen, net als zijn duiven overigens want er worden prestaties behaald in Wierden waar je helemaal van begint te duizelen. Zo werd Jan al 23 jaar achtereen generaal kampioen in zijn club de Reisduif over alle vluchten. Helaas is het generaal kampioenschap ook in Wierden al een aantal jaren geen erkend kampioenschap meer maar dat weerhoudt Jan er niet van om toch aan het eind van het seizoen de meeste punten bij elkaar te hebben. Hierin herken je de echte gepassioneerde liefhebbers, de drang om te blijven winnen.

Jan Karsten

Jan heeft abraham inmiddels gezien en is getrouwd met Irma. Samen hebben ze een dochter, Rosalien van 12 jaar. Jan is van beroep voeger maar door gezondheidsproblemen is Jan inmiddels al enkele jaren afgekeurd en
zit hij noodgedwongen in de WAO. Jan is een liefhebber die echt alles helemaal alleen doet en wil doen want hij wil zelf de touwtjes in handen hebben en houden. Als er dan een vlucht niet goed verloopt kan hij zichzelf daarvoor verantwoordelijk stellen. Jan is op  6 jarige leeftijd met duiven in aanraking gekomen via zijn opa die louter sier en postduiven hield voor zijn plezier, toen Jan 12 was werd er serieus gedacht aan het meedoen met
wedvluchten en in 1981 is hij lid geworden van de Postduif. In 1988 is Jan gestopt en getrouwd met zijn Irma. Hierna is hij verhuisd naar zijn huidige woning en heeft in 1991 de duivensport weer opgepakt en vanaf dat moment werd er alleen nog maar gewonnen tot op de dag van vandaag.

Duivenbestand

Nadat Jan opnieuw is begonnen in 1991 werden er Janssen duiven gehaald bij Jan Harbers (via Wout Smeulders uit Nuenen, Piet Meywe uit Groningen en Aan de Stegge uit Almelo) en daarnaast Klak en van Loon duiven bij 2 andere clubleden namelijk Henk Schoolderman en Bertus van Dijk. Om inteelt te voorkomen worden er elk jaar enkele  duiven bijgehaald. Zo ook het Janssen / Verbart soort van Leo Wiltvank uit Vriezenveen . Verder worden er duiven bij gehaald waar in de stamboom geweldige topduiven zitten want dat is volgens Jan zeer belangrijk . De rassen die in zijn bloed lijnen voorkomen zijn de Janssen, V.loon , Klak , Koopman en Leo Heremans duiven. Deze duiven zijn allemaal gekruist  en de resultaten  zijn geweldig . Elk jaar naar het vliegseizoen  wordt er wel zeer streng geselecteerd. Alleen dan kun je beter worden volgens jan waar ik me volledig bij aansluit.

Enkele topduiven van Jan

NL.13-1788048 "BLIKSEM"

Bliksem is een echte super op hok van Jan Karsten, hij is een directe zoon van zijn beroemde "Dreesje" van de edele klak lijnen. Dergelijke duiven zoals de bliksem kom je niet veel tegen want wat deze duif al gepresteerd heeft is fenomenaal. Hieronder heb ik alleen even de eerste prijzen en kampioenschappen voor u op een rijtje gezet.

 • 1e tegen 1142 duiven
 • 1e kampioenduif oud / Asduif club.
 • 1e kampioenduif Vitesse / Midfond club.
 • 1e Midfond kampioenduif Rayon.
 • 1e Snelheids duif club / Rayon / Kring
 • 1e Generaal duif afdeling 9 kring 1.

NL.11-1324929 "FABIOLA"

Fabiola is een dochter van Top Kweker Sunnyboy x Asduif Wilma. Sunnyboy komt nog van de fam. Huizer en is een zoon van Hilbert van de Gebr. Simons uit hun Jansen lijnen x Dream Girl van de fam. Huizer waar we de bekende lijnen van Huub Hermans weer tegenkomen. Moeder van Fabiola,  Asduif Wilma komt uit een kleinzoon wonderboy 05 van Bertie Camphuis x Mustang duivin 825 uit de Jansen de klak lijnen van Jan. Hieronder een aantal uitmuntende prestaties van Fabiola op een rijtje.

 • 1e tegen 12.379 duiven (tevens snelste van de kring 1 en 2 tegen 21.013 duiven)
 • 1e tegen 2362 duiven.
 • 2e tegen 1846 duiven.
 • 7e tegen 1091 duiven.
 • 9e tegen 1905 duiven.
 • 2e kampioensduif Natoer in het Rayon 2013.

NL.05-2153518 "DREESJE"

Dreesje is een topkweker en stamduif bij Jan en komt uit de "Blauwe Borgmans", rechtstreeks van de gebroeders Borgmans uit Reusel en is nog een kleinzoon van de Jonge Ballon 103 van Borgmans. De moeder van Dreesje is "T Blauwbontje", rechstreeks Henk Schepens en komt uit een koppeling Klak x Zoontjes. Dreesje is al vader van meerdere topvliegers, onder andere van Brando, 1e prijswinnaar en asduifkampioen in vereniging en Rayon en duifkampioen midfond. Ook de hierboven benoemde topper Bliksem is een zoon van Dreesje. Een broer van Dreesje won 7x de eerste prijs. Ook de hieronder genoemde Nikita is een rechtstreekse dochter van Dreesje. Dergelijke kweekduiven willen wij allemaal wel op ons hok hebben toch?

NL.13-1788026 "NIKITA"

Nikita is een directe dochter van Superkweker Dreesje en halfzus van de topper Bliksem. Nikita heeft als moeder Wilma, die op haar beurt ook moeder is van Fabiola. Nikita is inmiddels zelf moeder van topper Christiano die een 1e tegen 6659 duiven speelt op Isnes en een 8e NPO Niergnies afdeling tegen 10.610 duiven. U ziet het, kwaliteit verloochent zich niet.

Hokken

Jan beschikt over totaal 10 meter duivenhok, de oude duiven hebben 6 meter x 2 meter ter beschikking, de jongen 2,40 x 2 meter en de kwekers 1,50 x 2 meter. Verder heeft Jan wel een aantal volières ter beschikking voor de kwekers en jonge duiven. Het hok staat pal op het zuiden gericht. Jan heeft wel lakens voor de ramen hangen ter bescherming voor de felle zon. Jan heeft verder geen poespas op zijn hok, gewoon een houten vloer die geschrapt wordt en geen verwarming.

Spelmethode

De 23 weduwnaars en 8 kweekkoppels worden meestal rond 20 januari gekoppeld en alle duiven worden per seizoen aan een andere partner gekoppeld, dit om inteelt te voorkomen. De jongen worden gespeend als ze ongeveer 25 dagen oud zijn en de iets jongere worden met de duivin naar het jonge duivenhok geloodst. Na het spenen worden alle doffers van hun duivin gescheiden. Hier wordt nog echt alleen het traditionele weduwschap met doffers gespeeld en de duivinnen mogen later in het seizoen op de natoer aan de bak. Alle duiven worden doorgespeeld tot de eendaagse fond waarna ze gespitst worden. Er gaan dan ongeveer 10 doffers mee op
de dagfondvluchten en de rest op vitesse en midfond. Jan is een voorstander van het tonen van de duivinnen voor het korven en dat wordt dan ook wekelijks gedaan door Jan.

Verzorging en Medisch

De hokken van Jan worden eenmaal per dag schoon gemaakt op het moment dat de duiven 's avonds hun training uitvoeren. De doffers van Jan trainen twee maal per dag ongeveer een uur den avonds na de training van de doffers worden de weduweduivinnen nog uitgelaten. Het drinkwater wordt twee maal per dag ververst en  bij vluchten boven de 200 kilometer wordt er bij thuiskomst elektrolyten, druivensuiker of honing toegevoegd aan het drinkwater. Op de maandag wordt er Clineetril, een natuurproduct aan het water toegevoegd en op de dag van inkorving worden er vitamines gegeven. Het ontsmetten na een vlucht gebeurt hier met Allicine en Clineetril. Verder wordt er hier niets gedaan buiten de jaarlijkse verplichte paramixo enting om. Het voeren van de weduwnaars gebeurt in potjes en ze worden opgevoerd na de vlucht toe. In het begin van de week krijgen ze superdieet en vanaf woensdag half om half met vliegvoer waar rode maïs in zit. Voor de jonge duiven wordt hetzelfde voersysteem gehanteerd, enige verschil met de oude duiven is dat de jongen verduisterd worden en de oude duiven niet. In de winterperiode krijgen de duiven voer waar minimaal 50% gerst in voor komt en daarnaast 1 x per week vitaminen in het water. Alle duiven bij Jan gaan verplicht 1x per week in bad gedurende het hele jaar.

Mooie momenten

Jan heeft een waslijst aan mooie momenten meegemaakt met zijn gevleugelde vrienden die we niet allemaal kunnen gaan benoemen maar we hebben er een aantal voor u op een rijtje gezet.

 • 7e teletetekst Niergnies tegen 10.610 duiven.
 • 1e Isnes in de kring 1 tegen 6669 duiven.
 • 4e NPO teletekst midfondvlucht Laon tegen 9588 duiven.
 • 6e NPO teletekst dagfondvlucht Sens tegen 4292 duiven.
 • 1e Tongeren in de kring 1 tegen 12.381 duiven.
 • 2e en 9e Minderhout in de kring 1 tegen 4586 duiven.
 • 9e NPO teletekst jonge duivenvlucht Charleville tegen 6800 duiven.
 • 4e NPO teletekst jonge duivenvlucht Peronne tegen 6400 duiven.

Zoals u ziet een prachtig rijtje en dit is slechts een kleine greep uit de lijst van de laatste jaren. Jan is uiteraard ook heel trots op zijn lange lijst kampioenschappen en de 22x dat hij nu al generaal is van zijn club. Ook op regionaal en afdelingsniveau werden en worden jaarlijks diverse kampioenschappen naar Wierden gesleept!

Seizoen 2015

In 2015 had Jan wederom een topseizoen met kettinguitslagen aan de lopende band en 7x de eerste prijs in zijn club, 4x in de CC en 1x in de kring 1 afdeling 9. Vanuit Niergnies behaalde hij een 7e plaats tegen 10610 duiven en dat bracht hem wederom teletekst wat bijna jaarlijks gebeurt bij Jan. De opening van het seizoen vanuit Deurne was gelijk schitterend met een 9e en 10e plaats tegen 12.715 duiven. Isnes, 12e, 16e, 18e, 24e, 26e etc tegen 2379 duiven, Niergnies kring 1, plaats 8, 20, 38 etc tegen 4837 duiven en maar liefst 19 prijzen van de 20 ingekorfde duiven en ook met de jonge duiven ging het weer als vanouds met onder andere een overwinning binnen de afdeling 9 , kring 1 vanuit Isnes tegen 6669 duiven! Wat de kampioenschappen betreft heeft Jan ook weer plek moeten vrij maken in zijn rijk gevulde prijzenkast want Jan won de volgende kampioenschappen dit jaar.

 • 6e kampioen Vitesse onaangewezen van de afdeling 9.
 • 6e kampioen snelheid onaangewezen van de afdeling 9.
 • 2e Vitesse onaangewezen in de kring 1.
 • 6e Vitesse aangewezen in de kring 1.
 • 3e jong onaangewezen in de kring 1.
 • 7e natoer onaangewezen in de kring 1.
 • 6e snelheid onaangewezen in de kring 1.
 • 2e generaal onaangewezen kring 1.
 • 5e generaal aangewezen kring 1.
 • Diverse 1e kampioenschappen in de vereniging.

Tot slot

Ik wil Jan hartelijk danken voor zijn medewerking aan deze reportage en heb Jan leren kennen als een zeer fanatieke maar ook spontane melker die er echt alles voor over heeft om te winnen met zijn duiven. Ondanks zijn slechte gezondheid gaat hij toch door met zijn duiven omdat het zijn lust en zijn leven is wat wij ons allemaal wel voor kunnen stellen want ben je eenmaal besmet met de duivenbacil dan kom je er nooit meer vanaf. Ik hoop echt voor Jan dat zijn gezondheid nier verder achteruit zal gaan en dat we met ons allen kunnen blijven genieten van zijn kunsten in de komende jaren. Heel veel succes en gezondheid gewenst vanuit het eveneens Gelderse Didam. We blijven je op de voet volgen Jan en ik ben er van overtuigd dat we nog veel van je zullen gaan horen. Succes.

Ray Jonker