28-01-2016 Interview met Jonah en Noah Alaerts (jeugdleden) - Ham (België)
Vandaag een interview met twee super fanatieke Belgische jeugdleden, Jonah en Noah Alaerts uit Ham. Columnschrijver en tevens jeugdlid Max van Dongen uit Sliedrecht heeft dit interview voor Pigeonsports geregeld door de vele contacten die hij heeft met andere jeugdleden in Nederland en daarbuiten. Hartelijk dank daarvoor Max en we kijken alweer uit naar de volgende.
Hoe bent u met de duivensport in aanraking gekomen?
Jonah: Doordat Vake die samenspeelde met zijn vriend (Jean Claes) die gezondheids problemen had hebben ze samen alle duiven verkocht. Ik had een paar duifjes gekregen van hem zonder ring. Daarna heb ik ook nog de 'overschot' van de verkoop gekregen en toen had papa maar een hok gezet en hebben we de paardenstal omgebouwd tot een kweekhok en zo ben ik in 2011 beginnen te spelen.
Noah: Ik moest altijd de duiven helpen verzorgen en na een tijdje begon ik ook geïnteresseerd te raken en ben ik mee gaan spelen in 2014.
Wat doet u naast uw hobby en is dat goed te combineren?
Noah: ik speel ook nog voetbal en dat is eigenlijk heel goed te combineren met de duiven want wanneer het duiven seizoen eindigt begint het voetbalseizoen en de trainingen zijn altijd 's avonds.
Jonah: ik ga paardrijden en tot nu toe kan ik de twee sporten nog wel combineren. En als ik eens niet kan komt mijn opa altijd helpen.
Waaruit bestaat uw hokbestand, welk ras of soorten?
Noah: Een klein deel van de kwekers zijn nog van de oude soort van vake 'de overschot' maar daar zijn we heel goed mee geweest en nu nog altijd. Onze aller beste kweker is 'Rambo' en die is van die soort hij heeft ook al een heel palmares samen gevlogen en is ondertussen ook vader en grootvader van provinciale winnaars en andere topduiven. Naast deze soort hebben we ook de rassen van Jos Thoné, Gaston Van de Wouwer, Dirk van Dijck. De Rauw-Sablon soort hebben we via Leeten-Isenborghs, een goede vriend waar we ons eerste hok hebben aangekocht.
Wat zijn u favoriete vluchten en waarom?
Noah: De Nationale vluchten zijn toch wel mijn favoriet. Dan komen er altijd een paar duivenmelkers uit de buurt letten en ook onze buurman komt dan kijken. Ik vind het ook altijd zo spannend je hoopt dan op een vroege duif want dat is toch wat iedereen wil en als dat dan nog eens lukt tegen heel België. Maar in de toekomst zou ik heel graag Barcelona spelen.
Jonah: Mijn favoriete vlucht is Bourges dat is de eerste nationale vlucht waar toch wel heel veel jonge duiven worden ingezet en daarom zeker extra spannend is.
Wat zijn de mooiste prestaties en/of kampioenschappen die u tot nu toe behaald heeft?
Noah: Voor mij was het toch de Provinciale winst op Gien(1° van 5855d.) waar we de auto mee hebben gewonnen dat is toch iets wat elke limburger wil winnen en dat hebben wij gedaan als twee jonge gasten. Ook al kunnen we nog niet auto rijden. Met onze duif 'Sky' hebben we ook de 5°Nat. Gueret van 12533d. en de week ervoor vloog ze de 9°Nat. Chateauroux van 18605d. deze duif is ondertussen verhuist naar het kweekstation van Herbots.
Jonah: Voor mij was 2e op het wereldkamioenschap in roemënie en de KOTK vlucht waar we met de jongen de eerste vier provinciale plaatsen in beslag hadden genomen. (1°,2°,3°,4° van 4738d.) op Sourdun
"SKY" Top duif!
Welk systeem vliegt u met de oude en jonge duiven? Weduwschap, nestspel, dubbel weduwschap etc..?
Noah: De oude duiven spelen we op totaal weduwschap waarbij de zowel de duiver als duivin meedoet aan een vlucht. De duivers gaan op de nationaals meestal maar om de 2 weken mee maar in die tussen week wel een soissons vliegen terwijl de duivinnen elke week meegaan.
Jonah: De Jongen spelen we op schuifdeur. De duivers en duivinnen worden na hun 2e vlucht gescheiden. Na een vlucht komen ze terug samen voor een paar uur. Na Bourges komen ze samen en mogen ze een nest beginnen. De duivers blijven dan thuis en de duivinnen worden nog een paar keer gespeeld op de overige nationale vluchten.
Wanneer begint bij u het kweekseizoen en waar kweekt u uit?
Noah: We koppelen de kwekers altijd rond 6 December. 2 weken voor we ze samen zetten koppelen we ze eens voor zodat ze sneller gepaard zijn en er minder gevochten word
Jonah: De weduwnaars worden half Januari samen gezet en mogen elk één jong grootbrengen.
Hoe stelt u de kweekkoppels samen en waar let u speciaal op?
Noah: De koppels die al jongen hebben grootgebracht die goed vliegen mogen samen blijven. We letten altijd wel een beetje op de soort maar ook op de grote van de duif zo krijgt een grote duivin een kleine duiver. Ook proberen we een witoger te koppelen aan een geeloger niet altijd maar toch vaak.
Hoe denkt u over de medische begeleiding en wat doet u aan medische begeleiding bij uw duiven?
Jonah: Als we denken dat er iets mis is met onze duiven gaan wij de mest en de duiven laten onderzoeken bij dierenarts Raf Herbots .Voor het vliegsezoen en het kweeksezoen gaan we de duiven laten controleren en volgen we het advies van de dierenarts indien er moet gekuurd worden.
Is voeding bij de duiven voor u erg belangrijk? Wat voert u en in welke mate?
Noah: Voeding is belangrijk en daar hebben wij onder het vliegsezoen een schema voor hoe we de duiven voederen. Wij gebruiken voeders van Vanrobaeys en Beyers.In het begin voederen we licht voeder en naarmate de inkorving nadert geven we zwaarder voer, alles hangt af van welke vlucht we spelen
Geeft u ook bijproducten aan uw duiven, zo ja wat geeft u zoal?
Noah: Wij proberen onze duiven gezond te houden met natuurlijke produkten zoals met bony sgr,bony basiskern en verder ook biergist, look, elektrolyten(belgasol)en vitamineral.
"Prachtige accommodatie''
Hoe ziet het seizoen eruit voor uw jonge duiven en dan bedoel ik opleren, leren drinken en verwachtingen van de jongen?
Noah: De jongen worden vanaf het moment dat ze ongeveer 1u trainen 2 keer weggebracht op 5 km dan 2 keer 10 km 2 keer 20km 2 keer 40 km en dan rond de 60 km dan gaan ze mee op momignies dat is ongeveer 120 km. Ze leren drinken in de aanhangwagen speciaal voor duiven.
Jonah: We verwachten ook dat elke jongen minstens een paar keer soisson (220 km) gevlogen heeft. De 1e en 2e ronde vliegen tot Bourges en we hopen natuurlijk dat er kopprijzen bij zullen zijn.
Wat is uw doelstelling voor de komende jaren?
Jonah: We hopen zeker nog een nationale overwinning te behalen en proberen te zorgen dat de duiven fit en gezond blijven.
Noah: Ja ik hoop hetzelfde.
Als u andere liefhebbers een tip of tips zou moeten geven wat zou dat dan zijn?
Jonah: nooit de moed verliezen als het eens een jaartje minder gaat en als je een goed verzorgingssysteem hebt het zeker behouden.
Noah: Ja zoals Jonah zegt zeker de moed niet verliezen. En je moet niet altijd geloven wat anderen doen om hun duiven goed te laten vliegen, doe vooral je eigen ding.
Wat een super leuk stuk met twee enthousiaste jonge kerels die meedoen om de 1e plek.
Die 1e nationaal komt hoe dan ook nog een keer jullie kant op met deze inzet en gedrevenheid worden jullie de toppers van het land!!!
Groeten Max van Dongen