29-01-2016 Interview met Michel Driessen - Didam
Vandaag een interview met mijn maatje Michel Driessen uit Didam. Michel laat zien dat je ondanks drukke werkzaamheden ook top kunt presteren alleen zul je dan keuzes moeten maken en bepaalde vluchten of diciplines voorbij laten gaan. Michel gaat altijd zoals ik hem ken altijd voor die eerste plek of voor een top 10 NPO notering en dat is hem tot nu al vaak gelukt met o.a. een 1e, 4e en 7e NPO de dagfondvluchten en daarnaast nog diverse topklasseringen tegen duizenden duiven op o.a de midfond. Uiteraard geniet ik hier zelf ook van omdat ik meestal ook aanwezig ben als de duiven arriveren bij Michel. Klasse liefhebber met een grote toekomst!!
Michel met superkweker Che tijdens een bezoek aan Hans en Evert Jan Eijerkamp.
Hoe bent u met de duivensport in aanraking gekomen?
In 2001 ben ik samen gaan vliegen met mijn vader Jan nadat ik moest stoppen met voetballen. We zijn toen gaan vliegen onder de naam Com.Driessen & zn en dat zeer verdienstelijk met als hoogte punt buiten allen kampioenschappen in vereniging, cc montferland, kring en afdeling was wel het 3ehokkampioenschap dagfond van Nederland over de jaren 2008, 2009, 2010. Samen vele mooie momenten gehad die ik koester maar mijn vader werd 2010 ernstig ziek en is in 2011 gestorven en ben toen zelf vanaf 2012 met de jongen gaan vliegen vanaf mijn eigen erf op een hok van 6 meter. Je kunt alles nog eens rustigbekijken op mijn site www.michel-driessen.nl
Wat doet u naast uw hobby en is dat goed te combineren?
Ik ben als manager werkzaam bij Sigma Coatings een groothandel in het verkopen van verf en alles wat met het schildersvak te maken heeft. Ik werk van 's morgens vroeg tot 's avonds laat en ben veel onderweg daarom heb ik gekozen voor de midfond en dagfond voor mijzelf. Gewoon 12 weken knallen en alles is erop aangepast en moet wijken als het kan en in overleg en anders heb ik wel een back up in persoon van mijn maatje Ray Jonker, mijn vaste supporter op de zaterdagen.
Waaruit bestaat uw hokbestand, welk ras of soorten?
Ik vlieg met 10 doffer en 10 duivinnen en het ras waar ik mee speel komt voornamelijk uit de beste lijnen van de volgende liefhebbers;
- Bertie Camphuis
- Berth Knaven
- Doornenbal-Jonker
- Will en Falco Ebben
- het oude soort van mijn vader Jan.
Wat zijn u favoriete vluchten en waarom?
Ik heb gekozen voor midfond en dagfondvluchten gewoon omdat ik niet mer tijd heb. Naast de duiven ga ik graag naar het voetballen kijken van 15 jarige zoon Lars die speelt bij DVC 26 uit Didam in de B1 en daar kan ik ook van genieten.
Wat zijn de mooiste prestaties en/of kampioenschappen die u tot nu toe behaald heeft?
Zoals gezegd ben ik in 2012 weer begonnen met vliegen met de jongen, 2013 was redelijk tot goed, ik moest nu zelf alles alleen doen en dat is soms best lastig maar ik was tevreden, gelijk wel een paar kampioenschappen behaald in de vereniging. 2014 daarintegen speelde ik een 1e NPO Bourges en een 7e NPO Salbris met teletekst vermeldingen!! Wat een feesten waren dat en ook mooie kampioenschapen in de vereniging en dat hadden een hoop liefhebbers niet verwacht omdat ze altijd zeiden Jan is de liefhebber en Michel voor de gezelligheid (hoop ik) dus de eerste klap was uitgedeeld. Dan maar hopen dat 2015 ook iets leuks brengt en dat gebeurde met een 4e NPO Chateauroux met teletekst vermelding en mooie kampioenschappen in vereniging en cc montferland. Op naar 2016 en kijken wat ons dat brengt.
Hier werd uitgebreid de 4e NPO Chatereauroux van 2015 gevierd met diverse duivenvrienden. Hier geniet Michel enorm van.
Welk systeem vliegt u met de oude en jonge duiven? Weduwschap, nestspel, dubbel weduwschap etc..?
Met de oude duiven vlieg ik totaal weduwschap met doffers en duivinnen. De jongen laat ik gewoon bij elkaar daar kijk in niet zo nauw maar dit jaar wil ik me daar meer mee bezig gaan houden. Op de dagfond gaan hooguit de tien beste duiven mee en de andere 10 of meer op de midfond.
Wanneer begint bij u het kweekseizoen en waar kweekt u uit?
Dit jaar voor het eerst met kerst gewoon gemakkelijk ik was een week vrij zorgt ook voor meer rust en overzicht.
Hoe stelt u de kweekkoppels samen en waar let u speciaal op?
Goed maal goed is mijn visie of hele goede lijnen op elkaar. Ik kijk niet naar ogen, daar vlieg ik niet mee.
Hoe denkt u over de medische begeleiding en wat doet u aan medische begeleiding bij uw duiven?
Buiten de verplichte entingen geef ik een geel keur als de duiven een jong hebben van een dag of 5. Verder doe ik bij de midfond en dagfond op donderdag WN in het water van dokter de Weerd. Verder wordt er niets gedaan in het seizoen of ze moeten ziek zijn of worden.
Is voeding bij de duiven voor u erg belangrijk? Wat voert u en in welke mate?
Ja ik voer volle bak Garvo 5595 pigeon academy prestige, het hele jaar door zowel bij de vastzitters als vlieg duiven. In het stille seizoen krijgen ze geen volle bak en moeten ze alles opeten.
Geeft u ook bijproducten aan uw duiven, zo ja wat geeft u zoal?
Ik geef pindas, kaas, snoepzaad vermengd met knoflookolie elke dag en ik zorg dat er altijd voldoende grit en piksteen met zeewier aanwezig is.
Hoe ziet het seizoen eruit voor uw jonge duiven en dan bedoel ik opleren, leren drinken, motivatie en verwachtingen van de jongen?
Zoals gezegd doe ik weinig met de jongen en kijk alleen naar de NPO vluchten, ik probeer ze daar klaar voor te krijgen en selecteer de meeste jongen na het seizoen ook op de prijzen die ze op die vluchten gevlogen hebben. Voor dat ze de grote wagen ingaan heb ik ze zelf meestal 5 keer weggebracht tot 35 kilometer. Dit jaar ga ik mee daar meer mee bezighouden en proberen om ook die felbegeerde top 10 NPO te winnen bij de jonge duiven.
Wat is uw doelstelling voor de komende jaren?
Blijf me focussen op de NPO vluchten midfond, dagfond en de jongen en dat liefst met teletekst vermeldingen of vroege duiven.
Als u andere liefhebbers een tip of tips zou moeten geven wat zou dat dan zijn?
Geniet van je hobby en vereniging gun iemand anders ook het succes in je omgeving al moet je doelstelling zijn om een 1e te vliegen maar dat kan niet altijd. Als je duiven zoekt als versterking, kijk dan in de omgeving naar liefhebbers die hard vliegen want daar moet je tegen vliegen en niet bij iemand aan de andere kant van Nederland al is het zeker niet verkeerd om ook daar eens te gaan kijken maar eerst in je omgeving en meestal zijn die duiven dan niet zo duur of koop eens een bonnetje van die beste man want ook die hoef je vaak niet te duur te betalen. En speel de duiven want manden vol duiven overhouden kan toch niet. Je hebt meer slechte dan goeie en ook niet altijd de ruimte ervoor. Maak het jezelf makkelijk, alles wat je overhoud en niet kunt plaatsen
wordt toch weggebracht. Zoals mijn vader altijd zei "spelen met die duiven, de mand is beste leer school"
Michel hartelijk dank voor je medewerking aan dit interview en ik weet zeker dat we hier op pigeonsports nog meer van je te zien krijgen de komende jaren want met de kwaliteit en visie die jij hebt moet het niet anders dan knallen worden en daar zal ik zeer waarschinlijk weer getuige van moge zijn. Veel succes kerel en ga zo door.
Ray Jonker