26-01-2016 Interview met Gerard en Alfred Schrieks - Raamsdonkveer

26-01-2016 10:11

Vandaag een interview met duiven vrienden Gerard en Alfred Schrieks uit Raamsdonkveer, deze vader en zoon combinatie gaat vanaf dit seizoen een hele frisse start maken met nieuwe duiven van o.a. Jonker Breedingloft, Berth Knaven, Johan Bol, GJ. de Hoogh en zn en Gert v/d Boogaard. Niet de eerste de beste zoals u ziet dus dat gaat best goed komen daar in het brabantse land. Alfred en Gerard zijn beiden zeer fanatiek dus als ze de verzorging met elkaar goed afstemmen dan ben ik er van overtuigd dat ook hier de eerste prijzen op de klep gaan vallen.


Hoe bent u met de duivensport in aanraking gekomen?

Zoals bij vele is het ook hier over gegaan van vader op zoon. In de eerste jaren zelfstandig wat gespeeld en nu sinds dit jaar in Combinatie met pa onder de naam G en A Schrieks.

 

Wat doet u naast uw hobby en is dat goed te combineren?

Ik werk als accountmanager Beton voor een uitzendorganisatie. Het zoeken naar het juiste personeel, deze selecteren en daarna weg zetten op de juiste projecten. Ook mee opstarten en het contact met de klant, dit gebeurt door heel Nederland.

Pa is inmiddels een aantal jaren met verdiend pensioen, dus een ideale combinatie.

 

Waaruit bestaat uw hokbestand, welk ras of soorten?

Het hokbestand bestaat momenteel uit de duiven van de volgende liefhebbers;

  • GJ de Hoogh en zn
  • Berth Knaven
  • Jonker Breedingloft
  • Johan Bol
  • Gert vd Boogaard

Zoon Steffie (halfzus van o.a. 1e NPO winnaar) van Jonker Breedingloft op zijn eerste nestje bij Gerard en Alfred

 

Wat zijn u favoriete vluchten en waarom?

We spelen het liefst het programma spel waarbij de midfond en dagfond vluchten onze voorkeur genieten. De vluchten op de midfond en dagond maken het mooier omdat het dan minder belangrijk is waar je gevestigd bent.

 

Wat zijn de mooiste prestaties en/of kampioenschappen die u tot nu toe behaald heeft?

Als Combinatie gaan we ons eerste seizoen in.En vorig jaar ging het niet zoals ik had gehoopt mede door een slecht hok kwa verluchting en omstandigheden niet het maximale uit de vliegploeg kunnen halen. Dit is echter allemaal aangepast en nu is het hok zoals we willen. Komend seizoen zal dan ook een zeer strenge selectie plaatsvinden waarna we alleen maar vooruit gaan kijken.

 

Welk systeem vliegt u met de oude en jonge duiven? Weduwschap, nestspel, dubbel weduwschap etc..?

We gaan op advies van een top liefhebber dit seizoen op traditioneel weduwschap spelen dus alleen de doffers gaan mee en de duivinnen zullen op de natoer gespeeld gaan worden.

De jonge duiven zullen zodra het daartoe komt op de deur gespeeld gaan worden.

 

Wanneer begint bij u het kweekseizoen en waar kweekt u uit?

Kweekseizoen begint hier tussen kerst en oud en nieuw en we kweken voornamelijk uit onze kwekers die dit seizoen de hokken versterkt hebben. Althans dat hopen we. Uit de beste vliegers of met goede afstamming wordt ook een ronde gekweekt.

Geweldige nieuwe aanwinst afkomstig van duiven vriend Johan Bol uit Nieuwerkerk a/d IJssel.

 

Hoe stelt u  de kweekkoppels samen en waar let u speciaal op?

De koppels zijn voornamelijk samen gesteld door een goede duivenvriend. Zelf kijk ik meestal naar de bouw dus geen groot x groot en geen klein x klein, ook kijk ik naar het oog zover dit kan. Geen licht oog tegen licht oog en probeer ook naar kweekogen te kijken al heb ik daar niet veel verstand van. Ik probeer altijd minimaal een van de twee met een kweek oog te koppelen.

De twee nieuwe aanwinsten van Berth Knaven die inmiddels tot prachtige duiven uitgegroeid zijn en al op hun eerste nestje zitten. Het blauwtje komt zelfs uit het beste wat Berth heeft, Mr. T x superkweker Noor.

 

Hoe denkt u over de medische begeleiding en wat doet u aan medische begeleiding bij uw duiven?

Medische begeleiding was hier altijd te veel aanwezig, wel op natuurbasis maar toch. Na een goed evaluatie gesprek afgelopen winter hebben we besloten vanaf nul terug te gaan naar de basis. Alleen medicatie indien nodig maar uiteraard wel de geel kuur als ze op eitjes zitten.

Verder geven we niets aan medicatie, uiteraard wel voldoende bijproducten zoals grit mineralen enz enz....

De Hokken van de Gerard en Alfred, links het vlieghok van de oude duiven en rechts een hokje voor de jongen en kwekers met daarvoor inmiddels ook volieres.

Is voeding bij de duiven voor u erg belangrijk? Wat voert u en in welke mate?

We voeren tijdens de kweek 50% kweek galaxy van Beyers en 50% Kweek vital Duo van Ronny van Tilburg.

Tijdens het vliegseizoen gaan we Garvo Pigeon Academy Prestige voeren volgens het vollebak systeem.

 

Geeft u ook bijproducten aan uw duiven, zo ja wat geeft u zoal?

Grit, mineralen, pinda's en kaas.

 

Hoe ziet het seizoen eruit voor uw jonge duiven en dan bedoel ik opleren, leren drinken, motivatie en verwachtingen van de jongen?  

We leren ze drinken met de bekende drinkgootjes daarna zitten ze een aantal nachten in de manden en worden ze thuis op het erf gelost, dit herhalen we minimaal 5 a 10 x en daarna gaan ze opgeleerd worden vanaf 5 tot ca 30 km. Daarna mogen ze met de grote wagen mee. De verwachtingen zijn wel een beetje aanwezig omdat we inmiddels door enorme fijne mensen goed zijn geholpen en daarom verwachten we minimaal mee te kunnen in de vereniging.Het hoeft dan ook niet diret een kampioenschap op te leveren maar we hopen op een leuk duifje wat lekker mee kan gaan doen.

De jonge garde van verleden jaar.

 

Wat is uw doelstelling voor de komende jaren? 

Door zeer strenge selectie een beter hok duiven op te bouwen met vooral de doelstelling Midfond en Dagfond bij de beste in de vereniging te gaan behoren en wat er daarna nog haalbaar is zien we dan wel weer. Eerste doel is in de verenging goed mee te gaan doen.

Het uiteindelijke doel van deze fanatieke combinatie, grote prijzen behalen. deze foto is genomen tijdens het bezoek aan Berth Knaven in Didam.

 

Als u andere liefhebbers een tip of tips  zou moeten geven wat zou dat dan zijn?

Laat je niet gek maken door anderen,  wat hun doen of zeggen berust niet altijd op waarheid. Zet je eigen lijn uit en luister naar één of twee toppers en volg dan ook hun advies op.


Gerard en Alfred, bedankt voor jullie medewerking aan dit interview en ik wens jullie dan ook alle succes van de wereld toe komend en daarop volgende seizoenen met veel overwinningen. Waar nodig zal ik jullie bijstaan zoals afgesproken.

Ray Jonker