24-03-2016 reportage C. Maas en Zn - Loon op Zand / Zutphen

24-03-2016 10:37

Afgelopen maandag ben ik naar Zutphen afgereisd voor een hokbezoek aan Eric Maas die daar zijn kweekduiven gehuisvest heeft om er een korte reportage / verslag van te maken. Eric heeft mij vol trots verteld over zijn duiven en ik heb ze ook mogen aanschouwen. Stuk voor stuk kwaliteitsduiven kan ik u verklappen. Veel leesplezier!

Eric voor zijn kweekhok met in zijn handen de laatste zoon van de duitse duivin, deze duif heb ik ook bekeken en is een werkelijk geweldige doffer en zeker 1 van mijn favorieten van zijn kweekhok.

"Klein Kweekhok met kwaliteitsduiven "

De Liefhebbers

Eric is 42 jaar en is een aantal jaren geleden verhuisd van het Brabantse land naar Zutphen omdat de bedoeling was dat hij de verzorging op zich zou gaan nemen van de duiven voor de Dutch Open bij Eijerkamp. Helaas voor Eric ging dit niet door ivm het vogelgriep probleem destijds. Maar Eric wou toch wat duiven om zich heen hebben en heeft toen een hokje van een meter bij een meter gezet met een rennetje zodat hij toch wat duiven kon gaan kweken en die uit te testen bij zijn vader Cees. Cees is inmiddels 78 jaar en woont in Loon op Zand waar vader en zoon onder de naam C. Maas en Zn spelen. Vader Cees geniet nog enorm van de duiven maar heeft ze nog voornamelijk voor het plezier. De duivenkolonie in Loon op Zand bestaat uit 6 koppels kwekers, 10 koppels vliegduiven maar er wordt alleen met doffers gespeeld en jaarlijks zo'n 20 a25 jongen. Aankomend jaar wil vader Cees toch de jongen eens gaan verduisteren om nog eens te kunnen vlammen. Er zijn inmiddels zo'n dikke 20 jongen van Eric richting Loon op Zand verhuisd uit zijn beste koppels. Doordat Eric voor de familie Eijerkamp toch andere werkzaamheden deed is Eric in het bezit gekomen van een prachtige Eijerkamp kolonie en vooral de duiven uit de lijn van de Tips brengen zeer goede nazaten voort.

Hok

In 2013 is Eric verhuisd naar zijn huidige nieuwbouw woning in Zutphen en daar heeft Eric een hokje geplaatst van 3 meter lang. Het hok is verdeeld in 2 afdelingen waar de ongeveer 16 koppels kwekers voor de nazaten kunnen zorgen. Deze jongen gaan naar o.a. zijn vader Cees en naar vele liefhebbers in binnen en buitenland. Eric staat ook jaarlijks op de voorjaarsbeurs in Houten met zijn jongen en ziet vaak diverse liefhebbers jaarlijks terugkeren naar zijn stand en dat is natuurlijk niet zonder reden kunt u wel begrijpen. Inmiddels heeft Eric een prachtige uitbouw voor zijn hok gebouwd zodat de duiven heerlijk naar buiten kunnen en daar o.a. in bad kunnen.

Foto hierboven: Het kweekhok met daarvoor het pas nieuw aangebouwde gedeelte waar de duiven heerlijk in bad kunnen en in de frisse lucht kunnen vertoeven.

Voeding

Voeding is heel belangrijk bij Eric zo zegt hij want hij wil niet dat zijn duiven en de duiven van zijn vader Cees iets te kort komen. Het voer bestaat uit 2 merken, namelijk Versele Laga gemengd met VTB van van Tilburg. Daarnaast wordt er dagelijks vers grit aangeboden en wordt er van verschillende merken allerhande verstrekt aangevuld met P40 en Tovo.  Op het medische vlak wordt er weinig tot niets gedaan bij de heren Maas, ze krijgen uiteraard de jaarlijkse verplichte PMV enting en voor het geel wordt zelden tot nooit iets gedaan. Eric gelooft in puur natuur en is er van overtuigd dat je sterkere duiven kweekt door zo weinig mogelijk medicijnen te verstrekken. Eric en vader Cees gebruiken wel ter ondersteuning Probiosol van de firma DHP en dat is een soort van kruidenelixer voor de duiven wat hun zeer goed bevalt. Eric en zijn pa gaan wel enkele keren per jaar naar de dierenarts voor controle van de duiven zodat ze niet voor verassingen komen te staan. Als Eric er eens niet is dan neemt zijn goede vriend Arjan Moespot de verzorging over en vice versa. Ook gaat Eric veel bij Arjan duiven oppassen van de vlucht en dat is voor hem!

Foto's boven: Het interieur van zijn kweekhok.

Duiven

Eric wil uiteraard alleen maar het beste van het beste op zijn kleine kweek accommodatie omdat je nou eenmaal uit ezels geen renpaarden kunt kweken. Eric wil dan ook altijd iets goeds kweken voor de mensen die bij hem duiven halen zodat ze er succes mee krijgen en terug zullen keren naar Zutphen. Eric weet ook wel dat niet elke duif een topper zal worden maar hij probeert wel om een goede gezonde en vitale jonge duif af te leveren aan zijn klanten. Zijn duivenbestand bestaat dan ook grotendeels uit duiven van Hans en Evert Jan Eijerkamp, o.a. lijnen van de Tips en Che, Gebroeders van Toor en dat aangevuld met kinderen van 1e NPO winnaars.

Enkele Successen

Uiteraard zijn er inmiddels al meerdere liefhebbers die goed vliegen met de duiven van Eric maar er springen er ook een aantal uit. Zo komt Rene van de Velden uit Kaatsheuvel al vanaf 2010 bij Eric duiven halen en heeft er inmiddels al een heel hok mee opgebouwd waar hij goed mee is. Rene heeft ze ook uit de oude Turbo lijn van Eric en vader Cees. Kinderen en kleinkinderen van de Turbo vliegen 1e, 2e en 3e prijzen. De turbo zelf is slechts 1,5 jaar gespeeld en vloog toen 9x bij de eerste tien en is nu o.a. ook vader van de 1e en 2e provinciaal. Ook de Gebr. Kat uit Westzaan zijn succesvol met duiven van Eric, hun Daphne eindigde afgelopen jaar als 3e beste jaarling van Nederland in de Pipa ranking over 2015. De moeder van Daphne komt rechtstreeks van bij Eric vandaan uit zijn Tips lijnen. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van mensen die goed zijn met duiven van Eric en wilt meer weten dan kunt u dit eens rustig op hun website gaan bekijken.  

Tot slot

Ik wil Eric hartelijk danken voor zijn gastvrijheid afgelopen maandag, ik vond het erg gezellig en heb genoten van je duiven want er zit echt topmateriaal tussen waar vele melkers beter van kunnen worden. Ik wens je veel succes voor de komende jaren met het kweken en ik hoop dat je samen met je pa nog jaren kunt genieten van de duiven en de duivensport in zijn algemeenheid. Verder wou je ook nog kwijt dat helaas sommige mensen niet eerlijk zijn in de duivensport en dat je dat zeer spijtig vindt waar ik me overigens volledig bij aansluit. Beste melkers, wees en blijf eerlijk tegenover je collega melkers en zeg gewoon waar je winnaar vandaan komt of wie de ouders gekweekt hebben. Eerlijkheid duurt het langst!!

Sportgroeten
Ray Jonker