15-01-2016 Reportage Pierre Thomassen en Ben van Es - Elsloo

15-01-2016 13:03

Thomassen & van Es - Elsloo zetten Limburg al jaren ongemerkt op haar kop!

Helemaal in het westen van Limburg ligt het kleine dorpje Elsloo. Een prachtig dorp met een geweldige mooi landschap en rijke geschiedenis. In het verleden is daar ontzettend veel onderzoek gedaan en zijn er prachtige historische dingen uit de grond gehaald. Het dorpje wordt zelfs gezien als het oudste boerendorp van Nederland. In dit dorp wordt al ruim 10 jaar gigantisch uitgehaald door de combinatie Pierre Thomassen en Ben van Es. Met de veelal westelijke wind is dit een unieke prestatie. In 2014 wisten ze 2e Nationaal Dagfond kampioen te worden bij de Nationale Fondspiegel en ook in 2015 is de eerste NPO overwinning op Chateauroux alweer binnen. Deze combinatie is nog druk werkzaam en duivensport wordt hier met zo min mogelijk tijd bedreven. Dat dit geen hinder hoeft te zijn om hard te spelen, blijkt wel uit de indrukwekkende resultaten van de laatste jaren.

Pierre Thomassen en Ben van Es

Hoogtepunten

2e Nationaal Kampioen Dagfond- Nationale Fondspiegel
1e npo Chateauroux 1.733 duiven
1e sourdun afd 4 14000 duiven
2e Afd 4 sezanne 16.213 duiven
3e npo Argenton 2.694 duiven
4e npo orleans 3.896 duiven
5e npo pithiviers 21.837 duiven
7e npo pithiviers 5.029 duiven
7e npo Gien 3.974 duiven
8e npo lorris 12.917 duiven
9e npo pithiviers 4.575 duiven
9e npo lorris 12.917 duiven
10e npo Gien 3.974 duiven
10e npo lorris 9.017 duiven
10e npo montlucon 4.789 duiven
12e npo Gien 3.974 duiven
15enpo Chateaurou 1.733 duiven
15e npo montlucon 3.885 duiven
16e npo Chateauroux 2.466 duiven
23e npo la satouraine 1.546 duiven
24e npo Chateauroux 2.466 duiven
24e npo Argenton 2.694 duiven
24e npo bourges 2.626 duiven
24e npo pithiviers 15.823 duiven
26e npo montlucon 5.185 duiven
26e npo Chateauroux 5.334 duiven
29e npo pithiviers 14.286 duiven
30e npo pithiviers 11.422 duiven
33e npo bourges 10.343 duiven

Even voorstellen

Hoofdpersonen in deze reportage zijn Pierre Thomassen (62)  en Ben van Es (33). Dat je duivensport op een positieve manier moet uitdragen, bewijst dit verhaal wel weer. Pierre is door zijn vader en opa in de duivensport gekomen. Deze mannen waren razend enthousiast en hun enthousiasme is op menig man overgeslagen. Uren konden zij verhalen vertellen over die ene crack op het hok of die prachtige uitslag die zij nog wel wisten te herinneren. De vonk sloeg over bij Pierre en het is inmiddels een groot vuur geworden. Waar eerst voetbal nog een belangrijk element in zijn leven was, is duivensport vanaf 1978 hobby nummer 1 geworden. Tot 1988 werd er samen gevlogen met zijn vader en in dat jaar werd er op eigen adres ook een prachtig hok gebouwd. Vanaf dat moment is Pierre zelf gaan vliegen, maar heeft hij altijd zijn vader bijgestaan tot 2006.

Ben van Es kreeg de duivensport mee via zijn beide opa's. Deze waren ook zo enthousiast en als je maar lang genoeg met enthousiaste mensen omgaat, word je zelf ook sneller enthousiast. Een belangrijk leerpunt in de duivensport, waar de negatieve klank steeds vaker te horen is. Ben hielp zijn opa Wim heel erg goed en toen zijn opa was gestorven, heeft hij met zijn moeder toch nog een jaar de duiven verzorgd. Ook zijn opa Toon kon tot zijn overlijden op de steun van zijn trouwe kleinzoon rekenen. Ben heeft na zijn overlijden nog een paar jaar op zijn hokken gespeeld, om vervolgens in 2001 de combinatie met Pierre aan te gaan. Beide zijn ze nog hard werkzaam en de verzorging wordt in de ochtend heel vluchtig gedaan. In de middag is er pas tijd om de doffers te laten trainen en de jongen het vrije luchtruim te geven. De jongen worden vaak door de vrouw van Pierre of de buurvrouw losgelaten. Dat dit allemaal geen belemmering hoeft te zijn om hard te vliegen, blijkt wel uit hun geweldige lijst met hoogtepunten. Een bewijs voor iedereen die denkt dat het zonder de massa en een massa aan tijd niet meer mogelijk is.

Systeem

De combinatie vliegt alleen met weduwnaars en dit zijn er meestal rond de 20. Deze worden altijd eind januari gekoppeld en dan brengen ze een jong groot van de beste vliegduiven. Er wordt niet uit alles gekweekt. De bedoeling is om zoveel mogelijk uit de kwekers en beste vliegers te kweken. Als de duiven klaar zijn met de kweek, staan ze direct op weduwschap.

De jaarlingen worden vrij voorzichtig gespeeld. Als je weinig duiven hebt, dan moet je extra voorzichtig doen. Een paar duiven verspelen is voor een klein hok dodelijk en daarom wordt er goed nagedacht. De jaarlingen worden meestal tot de midfond gespeeld, op een enkeling na die wel de dagfond mag proberen. De oudere duiven gaan mee op de dagfondvluchten en dit met groot resultaat. De duiven hebben veel ervaring, kennen het klappen van de zweep en hebben zich vaak als jaarling al goed laten zien op de andere vluchten. Het vereist wat geduld, maar als je weinig duiven hebt dan is dit een veilige manier om goed te spelen.

Als Pierre om 16.30 uur thuis komt, dan roept hij eerst de jonge duiven naar binnen. Vervolgens mogen de doffers een uur lang vrijwillig trainen. Als duiven goed zijn, dan trainen ze uit zichzelf wel. Mochten de duiven niet goed trainen, dan is er vaak iets mis. Een zeer belangrijke factor in de duivensport is eten-trainen-eten.



In een maatschappij waarin het steeds drukker wordt, moeten mensen keuzes gaan maken. Pierre en Ben hebben gekozen voor het spel met 20 weduwnaars en de jongen. Dit kost minimale tijd om te verzorgen en geeft ze ontzettend veel voldoening.

De doffers krijgen voor inkorven altijd 15 tot 30 minuten hun duivin. Dit is net hoe het allemaal uitkomt, want echt een verschil in prestaties hebben de mannen niet gezien. Duivensport wordt vaak onnodig moeilijk gemaakt, terwijl de kunst juist is om het simpel te houden. Het draait allemaal om een simpel systeem en super goede duiven. Veel mensen kunnen dit niet geloven, maar het is echt de waarheid.

Na de vlucht blijven de duivinnen altijd tot de avond bij de doffers. Heel soms willen ze de duivinnen weleens tot de volgende ochtend bij de doffers laten. Dit wordt vaak gedaan na een zware vlucht of om de motivatie een beetje op te krikken.

Jonge duiven

Er worden voor eigen gebruik ongeveer 40 jongen gekweekt. Daarnaast worden er 20 zomerjongen gekweekt, die op de natour ingespeeld kunnen worden. Na het spenen worden deze duiven van 19 uur tot 6 uur verduisterd. Dit jaar wordt er voor het eerst bijgelicht en het is nog afwachten wat de ervaring daarmee gaat zijn.

De jonge duiven trainen een uur en dit wordt meestal door de vrouw van Pierre of de buurvrouw geregeld. Ze worden dan om 15 uur losgelaten en als Pierre om 16:30 uur uit zijn werk komt, hoeft hij alleen nog maar de jongen binnen te roepen en het werk bij de ouden af te maken.

De jonge duiven krijgen als voeding de jonge duivenmengeling van Paloma. Ook zij krijgen altijd hetzelfde voer en dat bevalt uitstekend. Bij de jonge duiven wordt er regelmatig gebruik gemaakt van appelazijn in het water om het water wat te verzuren. Dit om mogelijke besmettingen als coli wat te remmen.

Voeding

Doordat er weinig tijd is, gebeurt het nog weleens dat iemand anders moet inspringen. Om het dan maar zo eenvoudig mogelijk te houden, is er gekozen voor de Prange Grand Prix mengening van de firma Beyers. Dit is een veelzijdig voer en wordt iedere dag op dezelfde manier gegeven. Zo kun je nooit fouten maken met voeren en hou je het voor iedereen simpel. Als de zware vluchten eraan komen, wordt er wat snoepzaad, hennep en pinda's bijgevoerd. Zo krijgen de duiven voldoende vetten binnen om de zware vluchten goed af te ronden en hun reserves op pijl te houden.

Bijproducten

Bijproducten is een hot item in de duivensport en het lijkt wel of dat het zonder bijproducten allemaal niet meer gaat. Nu moet je niet stil blijven staan in de tijd en bijproducten kunnen zeker bijdragen aan een betere prestatie,
maar je moet je altijd afvragen of het echt zinvol is. Pierre en Ben vinden twee dingen erg belangrijk: energie en herstel. Energie krijgen de duiven binnen door het voer, pinda's, hennep en snoepzaad. Dit is voldoende energie om goed aan de start te komen. Na een vlucht haalt de duif voedingsstoffen uit het voer om te herstellen en geven zij zelf nog wat suikers in de vorm van Vlietabo of Vitabird. In andere bijproducten hoef je het echt niet te zoeken. Een gezonde duif traint uit zichzelf goed en komt daardoor in conditie. Een ongezonde duif kun je geven wat je wilt, het zal er nooit uitkomen. De gezondheid van een duif heeft vooral te maken met de kwaliteit van het hok en een nette verzorging. Mocht er dan wat mis zijn, moet je met medicijnen ingrijpen en zul je het met dure natuurproducten niet kunnen genezen. Een gezonde duif met weerstand op een goed hok, heeft weinig toevoegingen nodig.

Midden in de week krijgen de duiven knoflookolie over het voer met daaraan biergist geplakt. Dit zorgt ervoor dat de duiven een goede aanvulling van aminozuren en vitamines krijgen.

Medisch

De duiven krijgen uiteraard alle verplichte entingen. Daarnaast krijgen ze ruim voor de kweek een kuur met Trimsulfa. Dit medicijn is erg goed werkzaam tegen paratufus en zorgt ervoor dat het percentage bevruchte eieren erg hoog is. Blijkbaar doet dit de duiven enorm goed.

In het seizoen wordt er zelden naar een dierenarts gegaan. Om de drie weken krijgen de duiven afwisselend poeder 26 van Peter Boskamp voor de luchtweten en poeder 18 voor het geel en de luchtwegen. Na regenachtige vluchten wordt vooral poeder 26 veel gebruikt. Als duivenmelker moet je goed naar je duiven kijken. Proberen zo min mogelijk te kuren, dan wordt de hevigheid van je vorm steeds heftiger.

Hok

Het hok heeft Pierre in 1988 zelf gemaakt. Het is een stenen hok met 3 afdelingen. Het was de bedoeling om een afdeling weduwnaars, kwekers en jongen te houden. Toen Ben in de combinatie kwam, verhuisden de kwekers naar hem en is er nu plaats voor 2 afdelingen jongen. De binnenkant is afgetimmerd met hout en de verluchting gaat heel langzaam via enkele openingen in het dak naar buiten. Op de vloer liggen roosters, zodat het schoonmaken ook een minimum aan tijd kost. Simpel, maar ontzettend doeltreffend. Veel mensen die problemen hebben met hun hok, hebben last van tocht. Beperk de verluchting maar tot het minimum en vaak zijn de klachten binnen enkele dagen verdwenen.



Stamopbouw

Toen Pierre en Ben de handen ineen sloegen, voegden ze ook hun duiven samen. Pierre bezat hoofdzakelijk het soort van Thei Bours uit Elsloo, Gilbert Heijnen uit Gronsveld, Wiel Cleuskens uit Geulle, en van de Fam. Van de Water uit Heeze.

Ben had duiven zitten van zijn vriend Andres Janssen uit Ulestraten en van de combinatie Bruels-Keijenberg en later ook van Marc Keijenberg en zoon Ramon uit Epen.

Uit deze duiven hebben zij 16 kweekkoppels gemaakt, waarbij de kinderen en kleinkinderen van hun Super kweekkoppel "De Blauwe 279" van Andres Janssen en het "Super Kweekmoedertje" de belangrijkste lijnen op het kweekhok zijn. Als ze nieuwe duiven bijhalen, kopen ze het liefst duivinnen. Deze worden dan gekoppeld op hun beste lijnen en na 2 jaar kijken ze of het wat is. Je moet duiven wel altijd de kans geven, maar je kunt na 2 jaar goed zien of er kweekwaarde in zit of niet.

Ogentheorie

Sinds Ben de ogentheorie op zijn kweekhok volledig toepast, zijn de prestaties omhoog geschoten. Voor Ben kan dit geen toeval meer zijn, omdat deze verbetering is gekomen met dezelfde duiven en hetzelfde systeem. Het enige dat veranderde was de manier van kweken. Over de ogentheorie is al veel geschreven en het past niet om dat in deze reportage uit te leggen.

Topduiven

NL13-1484355, overwinnaar van NPO Chateauroux is een van de absolute topduiven en wist onlangs gigantisch uit te halen met een 1e NPO. Als Jaarling behaalde hij al twee keer een teletekstvermelding op de midfond.Het is een zomerjong en werd op de navluchten gespeeld waar hij 4 prijzen vloog op vijf keer mand.

Als jaarling werden het 7 prijzen, waarbij hij in de afdeling een 9e Lorris (12917 d), 10e Lorris (9017 d), 46e Bourges (9300 d), 67e Lorris (16617 d) vloog en 2e Midfond Kampioen in de afdeling werd.

Dit seizoen wint hij 12 prijzen met in het SS Beek-BUG o.a. de 1e Chateauroux (176 d) - 1e NPO Afd. Limburg (1733 d), 3e Mont Lucon (346 d) - 15e NPO Afd. Limburg (3884 d), 5e Marche (1240 d), 5e Lorris (1114 d), 14e Lorris (717 d), 22e Bourges (717 d) en 23e Rethel (1229 d) etc. en wordt 1e Asduif Algemeen en 2e Asduif Dagfond. Bij de WEFO 4e Asduif Dagfond.

De "355" heeft zijn bak naast en ter hoogte van het raam aan de zijkant van het hok. Dit is echt zijn plaats en deze verdedigt hij al super lang op leven en dood. Waarschijnlijk heeft hem dit heel erg gemotiveerd om hard naar huis te komen.



NL11-1003898

Dit is een absolute topduif en een volle broer van de bovenstaande '355'. Deze duif wist gigantisch veel prijzen bij elkaar te vliegen. Hieronder enkele hoogtepunten:

1. Pithviers 1.186 duiven
3. Montlucon 517 duiven
4. Pithviers 2.747 duiven
5. Epernay 1.065 duiven
5. Argenton 630 duiven
7. Montlucon 1.126 duiven
8. Montlucon 1.015 duiven
10. Montlucon 4.789 duiven
10. Marche 1.832 duiven
20. Epernay 3.191 duiven
23. Lorris 1.041 duiven
23. La Souterraine 1.546 duiven
24. Chateauroux 8.169 duiven
En vele andere kopprijzen

Twee verdere toppers in de vliegploeg van Pierre en Ben zijn momenteel:

NL11-1003922

Vader de "930" van '09. Een zoon van het "Super Kweekmoedertje" en een doffer van Thei Boers.

Moeder het "948" van '09 een volle zus van de "913" van '09, de moeder van de "355" (zie afstamming "355")

De "922" vloog tot nu toe 50 (resp. 4 - 9 - 10 - 12 en 15) prijzen met o.a. 1e Sezanne ( 1273 d) en 1e Argenton (268 d) en werd in:

2012 : SS Beek-BUG 8e Asduif jaarlingen

2013 : SS Beek-BUG 3e Vitesse Kampioen en 3e Asduif

2014 : SS Beek-BUG 4e Midfond Kampioen, 8e Eendaagse Fondkampioen en 1e Asduif. 

WEFO 3e Midfond kampioen

2015 : SS Beek-BUG 5e Asduif 

NL12-1878012

Vader de "931" van '05. Een zoon van het stamkoppel "Blauwe 279" (Andres Janssen) x "Super Kweekmoedertje". Deze "931" is grootvader van de hiervoor vermelde "922" en van de Chateauroux winnaar de "355"

Moeder het  "302" van '10 en is afkomstig van het hok van Marc en Ramon Keijenberg uit lijn "Smoky Gun" Marcel Sangers x "Maxima" Alwin Petrie beiden uit Brummen.

De "012" vloog tot nu toe 37 (resp. 5 - 7 - 11 en 14) prijzen met o.a. 2e Lorris (1041 d), 3eChateauroux (173 d), 6e Bourges (358 d), 7e Orleans (455 d), 7e Marche (1460 d) en werd in:

2013 : SS Beek-BUG 9e Midfond en 10e Asduif jaarlingen.

Afd. Limburg 3e Midfond Kampioen.

2014 : SS Beek-BUG 3e Midfond en 7e Asduif.

WEFO 1e Kampioen Midfond

2015 : SS Beek-BUG 3e Asduif

Slot

Het verbaasde mij dat er liefhebbers zo ontzettend hard in de schaduw kunnen spelen. Hun kweekhok is om van te watertanden. Er zitten 8 teletekstduiven op het kweekhok, ouders van meerdere teletekstduiven, asduiven en andere super kwekers. Waar 90 % van de duivenwereld 1 of 2 van op het hok zou willen hebben, hebben zij een hok vol. Dit is dan ook de slachtader voor succes.

Een zeer leuke combinatie, waarmee je uren over de duivensport kunt praten. Het enthousiasme wat zij beiden hebben gezien bij hun vader/opa's, dragen zij ook over op anderen. In deze fase van de duivensport is dat een enorm belangrijk onderdeel. We moeten de sport op een enthousiaste manier uitdragen en niet negatief praten over massaspelers en dergelijke randzaken. Met een minimum aan tijd, 20 weduwnaars en 40 jongen kun je kampioen worden van de afdeling en in ieder geval ontzettend veel lol uit je sport halen. Laat je niet ontmoedigen en ga ervoor!!!

Patrick Noorman