04-02-2016 Interview met Mees Doornekamp - Hoevelaken door Max van dongen

04-02-2016 10:28

Hier weer een fantastisch en eerlijk verslag van de topper Mees Doornekamp uit het Utrechtse Hoevelaken! Deze topper doet al jaar en dag mee met de nationale kampioenen en dat zonder massa's duiven. Dat is toch iets waar menig liefhebber een voorbeeld aan kan nemen! Hij domineert op vluchten van Duffel tot Argenton met hoge prijspercentages!! Hierbij het interview dat Max van Dongen met hem had.

Hoe bent u met de duivensport in aanraking gekomen?

Als 10 jarige had ik thuis allerlei beesten konijnen, geiten, kippen, marmotten en wat duiven, waarmee ik als jeugdlid 1 jaar heb gespeeld na een jaar gestopt i.v.m. gebrek aan begeleiding vanuit de club. Toen ik trouwde in 1973 kocht ik een huis naast een duivenmelker en binnen een week was ik weer melker door een hokje met duiven van mijn buurman over te nemen.

Wat doet u naast uw hobby en is dat goed te combineren?

Sinds 5 jaar ben ik met prepensioen en begrijp niet dat ik altijd duiven heb kunnen houden naast mijn werk, nu ben ik fulltime huisman en sport ik iedere dag 1,5 uur per dag in de sportschool als ik na het sporten thuis kom zo tegen 9.30 uur dan start ik met de verzorging van mijn duiven.

Foto: De prachtige accomodatie van Mees.
 

Waaruit bestaat uw hokbestand, welk ras of soorten?

Ik ga komend jaar spelen met 22 doffers en heb daarnaast  30 kweekduiven. Het grootste deel van mijn duiven komen van Hans Dekkers daarnaast heb ik duiven van G van den Berg & Zn IJsselmuiden, Braad de Joode, Hans Hak, Falco Ebben en Jouke Elzinga.

Foto hierboven: de 711 van Mees is de stamvader van het hok en rechstreeks afkomstig van Hans dekkers. De 711 is een broer van geweldenaar de Tim van Hans Dekkers die 3x top 10 NPO op de dagfondvluchten vloog. De 711 is vader van diverse NPO top 10 duiven waaronder ook 1e NPO winnaars.


Wat zijn u favoriete vluchten en waarom?

Ik ben altijd een programmaspeler geweest, met de laatste jaren de eendaagse fond als specialiteit.

Wat zijn de mooiste prestaties en/of kampioenschappen die u tot nu toe behaald heeft?

Zolang ik met de duiven speel heb ik aan de top gestaan. Hier wat bijzonderheden,

1990 winnaar Zilverenduif  (Nederlandse Superstar snelheid)

Wat uitslagen met de oude duiven in 1990/1991

Minderhout 9904 d. (26 gezet, 24 prijzen) : 1,2,3,8,13,16,17,18,19.Enz.

Strombeek 3383 d (43 gezet, 37 prijzen): 1,2,3,4,5,8,12,16,21, enz.

Lommel 3926 d (32 gezet, 26 prijzen); 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,14,18,enz.

In 1991 zijn al mijn oude duiven verkocht door Jan Hermans (De Duif)

In 1993 weer gestart met de jongen van 1991 en eindigde in de Kring Eemland  als 1e Keizer Generaal Vitesse, 1e Keizer Generaal Midfond.

Ook had ik in 1993 de beste Vitesse duif van Nederland in de competitie WHZB.

1994 pakte ik een 1e TT op Etampes bij de NAPvP dat jaar werd ik ook 2e kampioen jonge duiven van de NABvP.

Maken wij een sprongetje naar  2008. Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging en ben eendaagse fondduiven gaan aankopen bij Hans Dekkers,

Voor de info van 2013 zie de reportage van Christian v d Wetering dat jaar pakte ik met gemid. 10,5 duiven per vlucht de titel in onze kring.

Met deze duiven ben ik goed vertrokken op de Eendaagse met een 1e TT op salbris en een 2e,3e TT op Salbris.

Vorig jaar behaalde ik in het totaal klassement 2012-2013-2014 van de Nationale Fondspiegel de 1e plaats  en als klap op de vuurpijl pak ik dit jaar ook de titel weer, nu over de jaren 2013-2014-2015 ook ben ik 5e Nationaal hokkampioen Eendaagse fond geworden.


Welk systeem vliegt u met de oude en jonge duiven? Weduwschap, nestspel, dubbel weduwschap etc.?

Ik speel meestal alleen met de doffers en op de natour mogen de duivinnen weer mee. Afgelopen jaar pakte ik de titel op de natour in de afd. Midden Nederland

Wanneer begint bij u het kweekseizoen en waar kweekt u uit?

Ik ga komende week koppelen en kweek uit alle duiven.

Hoe stelt u de kweekkoppels samen en waar let u speciaal op?

Kijk alleen naar prestaties, de beste gaan tegen elkaar.

Foto hierboven: de topper van 2015 was toch zeker deze Kleine Blauwe wel met liefst 19x mee en 19x prijs en kopprijzen u hierboven kunt zien.


Hoe denkt u over de medische begeleiding en wat doet u aan medische begeleiding bij uw duiven?

Ben voor medische begeleiding en ga dan ook iedere 2 weken naar Nanne Wolf, als het nodig is wordt er ingegrepen.

Is voeding bij de duiven voor u erg belangrijk? Wat voert u en in welke mate?

Duiven worden gevoerd met Versele Lage  Superstar, Gerry en Energie Plus, en daar hoor ook een pinda en snoepzaad bij.  In het seizoen hebben de doffers altijd voer tot hun beschikking

Geeft u ook bijproducten aan uw duiven, zo ja wat geeft u zoal?

Grit en de beutebak.

Foto: Kijkje in het hok.


Hoe ziet het seizoen eruit voor uw jonge duiven en dan bedoel ik opleren, leren drinken, motivatie en verwachtingen van de jongen?

Als de jongen beginnen te trekken dan begin ik met het opleren in hele kleine  van 500 meter, 2000 meter, 5km, 10km enz. De jongen worden op de deur gespeeld en ik probeer de jongen te laten drinken in de mand maar
dat schiet er nog wel eens bij in.

Wat is uw doelstelling voor de komende jaren?

Het belangrijkste is plezier houden in de sport maar dat valt niet mee ik ben weg uit de vereniging waar ik de laatste 3 jaar op rij alle kampioenschappen heb behaald. Gevolg van hard vliegen, je word met de nek aangekeken en ja,  je mag  al het werk doen zoals inkorven, klokken inlezen, uitslagen maken enz..  Stank voor dank maar dat is wel de duivensport.

Als u andere liefhebbers een tip of tips zou moeten geven wat zou dat dan zijn?

Hou duiven voor je plezier laat je niet gek maken door de steeds zwaarder wordende vluchtprogramma's, speciaal voor de kleine man (laat mij niet lachen) Gun ieder zijn prestaties en vraag advies bij de betere spelers in de club om een stapje vooruit te kunnen zetten.

Bedankt Mees, voor je eerlijke en interessante reactie waar veel mensen wat aan hebben! Jouw naam gaan we ongetwijfeld de komende jaren blijven horen!  We gaan je volgen Mees.  Bedankt!!

Max van Dongen namens Pigeonsports